Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România şi Republica Moldova scad în clasamentul Reporteri fără frontiere

reporters-sans-frontieres-rsf.jpg

România şi Republica Moldova scad în clasamentul Reporteri fără frontiere

Asociaţia Reporters sans frontières - Reporteri fără frontiere (RSF) îşi publică astăzi clasamentul anual privind libertatea presei în 2015. Acest clasament, folosit de ONU, de Banca Mondială şi de o serie de state din lumea întreagă, reflectă gradul de libertate a presei de care beneficiază jurnaliştii, mediile de informare şi blogerii din 180 de ţări din lume. Care este situaţia în România şi Republica Moldova?

România se clasează pe un modest loc 52 din 180, în scădere cu 7 locuri faţă de anul precedent. Mai ales, România se regăseşte pe ultimul loc al ţărilor unde libertatea presei este « satisfăcătoare ». De la locul 53 în jos până la 114 este zona ţărilor unde libertatea presei cunoaşte « probleme notabile ». In această zonă se regăseşte Republica Moldova, ţară care e clasată pe locul 72 din 180. Faţă de anul precedent, ex-republica sovietică scade cu 16 locuri!

Clasamentul RSF scoate în evidenţă o deteriorare globală a libertăţii de informare în 2014. Factorii care au dus la această deteriorare a situaţiei sunt diverşi : conflictele armate, ameninţarea tot mai mare din partea unor actori sau entităţi ne-statale, derapajele comise în timpul manifestaţiilor sau cele din timpul crizei economice şi financiare – libertatea presei regresează pe toate cele 5 continente. Două-treimi din cele 180 de ţări analizate regresează în 2015 faţă de clasamentul din 2014.

Cap de listă, ţara în care există cea mai mare libertate a presei este ca şi anul trecut Finlanda. Pe locul doi se clasează Norvegia – ţară care câştigă un loc faţă de 2014 – şi pe locul trei vine Danemarca, ţară ce face un salt calitativ de patru locuri. La extremitatea cealaltă a clasamentului, ca şi anul trecut, se regăsesc Turkmenistanul, Coreea de nord şi Eritreea.

Dacă zona « Uniunea europeană şi Balcanii » rămâne de departe cea mai bine clasată, ea înregistrează totuşi cea mai importantă degradare faţă de 2014. Pe de o parte din cauza derivelor înregistrate în anumite ţări şi pe de altă parte datorită incapacităţii mecanismelor europene de a stopa aceste derive. Ultima în materie de libertate de informare, zona « Africa de Nord – Orientul mijlociu » unde apar de câţiva ani adevărate « găuri negre » ale informaţiei, ţări în care nu există nicio informaţie independentă.

Printre evoluţiile – mai bine zis involuţiile – marcante ale anului, în Europa iese în evidenţă Italia. Tara se clasează de abia pe locul 73 din lume – adică exact în spatele Moldovei, în particular din cauza ameninţărilor mafiei dar şi a procedurilor pentru defăimare care au explodat. Islanda scade şi ea rău în clasament din cauza înăspririi raporturilor dintre clasa politică şi mass-media. « O cădere care se aseamănă cu un avertisment pentru această democraţie-model » notează RSF.

În fine, tot la capitolul scăderi regăsim Rusia pe un loc 152 deloc de invidiat. Legi liberticide, blocări de situri, asfixii economice sau luări sub control a publicaţiilor independente – tot contextul este defavorabil. In schimb Georgia urcă în clasament pentru al treilea an consecutiv ajungând într-un loc aproape de cel ocupat înaintea războiului din 2008. Reformele au contribuit la această ameliorare dar ţara rămâne mai departe marcată de o puternică polarizare a presei.