Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fumatul în mașinile cu copii a fost interzis în Anglia

fumat.jpg

Fumatul în mașinile cu copii a fost interzis în Anglia

Parlamentul britanic a votat interzicerea fumatului în mașini în care se află copii sub 18 ani, măsura urmând să intre în vigoare în Anglia începând cu data de 1 octombrie. Măsura este destinată protejării copiilor de așa numitul fumat secundar, inhalarea de substanțe nocive într-un spațiu restrâns.

Camera Comunelor a votat în lectura finală cu o largă majoritate proiectul de lege prin care fumatul într-un automobil închis în care se află minori devine interzis și pasibil de o amendă de până la 50 de lire sterline.

Interdicția nu se aplică persoanelor care conduc singure sau mașinilor decapotate

Guvernul susține că trei milioane de copii sunt expuși riscului de la fumul de tutun în mașini.

Votul a fost salutat de Fundația Britanică pentru Plămâni, care estimase la rândul său că circa 430000 de copii sunt expuși fumatului secundar în automobile.

Inițial, premierul David Cameron a fost reticent cu privire la introducerea acestei interdicții, iar partenerul său de coaliție, liderul Partidului Liberal Democrat, vicepremierul Nick Clegg, considera că o astfel de măsură ar fi “neliberală”.

Până la urmă, guvernul a cedat presiunilor lobby-ului medical, într-o țară în care fumatul a fost interzis în toate clădirile publice și în care numărul fumătorilor a scăzut la sub 19% din totalul populației.

Oponenții măsurii, asociația fumătorilor Forest, a spus că interdicția este greu de aplicat în practică și că statul va avea nevoie de o mică armată de delatori ca să ajute poliția să aplice legea.

Interdicția, care a fost introdusă pentru prima oară în Țara Galilor, va intra în vigoare în Anglia de la 1 octombrie anul acsta.

Scoția plănuiește și ea interzicerea fumatului în mașini în care se află minori, ceea ce face ca doar Irlanda de Nord să rămână singura provincie din Regatul Unit fără planuri de adoptare a acestei restricții.