Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Tornadă devastatoare în SUA: zeci de morţi

tornada-devastatoare-sua-zeci-morti.jpg

Efectele tornadei gigantice din oraşul Moore, Oklahoma City, SUA (Foto: Reuters/Gene Blevins)

O tornadă a devastat o suburbie a Oklahoma City. Bilanţul a ajuns la 91 de morţi, dintre care cel puţin 20 sunt copii, anunţă un oficial într-un interviu pentru CNN, potrivit AFP.

Tornadele afectează frecvent câmpiile Oklahomei, însă ating destul de rar zonele locuite.

Tornada de luni după-amiază a făcut ravagii în oraşul Moore, din suburbiile Oklahoma City, în sudul Statelor Unite. Cel puţin două şcoli şi sute de case au fost distruse. Două dintre victime sunt o mamă şi copilul său, care se refugiaseră într-un frigider.

Postul local KFOR afirma anterior că 24 de persoane sunt date dispărute sub dărâmăturile şcolii elementare Plaza Towers. Televiziunea locală a transmis imagini din elicopter, cu case complet distruse pe zeci de hectare, cu mormane de maşini şi cu oameni care căutau printre dărâmături.

Pe Facebook a apărut un grup special, un fel de birou de obiecte găsite, după ce tornada le-a aruncat până la distanţe de 150 de kilometri. O femeie din Tulsa l-a creat, după ce a găsit în curtea ei o fotografie ce provenea din una din casele măturate de tornadă în suburbiile oraşului Moore. Femeia a observat că mulţi dintre vecinii ei găsiseră obiecte pierdute ale persoanelor afectate de tornadă, aşa că a decis să facă un grup pe reţeaua de socializare şi să le posteze. Până acum, numărul membrilor a depăşit şapte mii. Pentru moment, aproape 60 de poze şi picturi au fost găsite de proprietari. Printre obiecte se numără şi o urnă. Din ce am văzut pe pagina de Facebook, sunt poze şi cu animalele pierdute în tornadă, în caz că cineva le găseşte.

Garda naţională a fost chemată. Conform postului News 9, adăposturi de urgenţă au fost amplasate în oraşul Oklahoma City, mai ales în biserici.

Experţii au evaluat tornada ca fiind de o forţă EF-4, ceea ce înseamnă că este o tornadă cu rafale de vânt între 260 şi 320 de kilometri pe oră.

Preşedintele Barack Obama "urmăreşte evoluţia situaţiei", declară un responsabil al Casei Albe.