Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Mărturii cutremurătoare, după tornada din Oklahoma

video-marturii-cutremuratoare-tornada-oklahoma.jpg

Efectele tornadei din Moore, Oklahoma (SUA) (Foto: Reuters/Gene Blevins)

Tornada uriaşă care a devastat cartierul Moore din suburbiile Oklahoma City (SUA) a făcut cel puţin 91 de morţi, dar a lăsat în urmă şi supravieţuitori traumatizaţi de ceea ce au văzut. Mărturiile unora dintre ei sunt de-a dreptul şocante.

"Zgomotul era insuportabil şi se vedeau lucruri zburând peste tot", povesteşte Lando Hyde, care lucrează la o herghelie şi care s-a gândit în timpul tornadei la animalele sale. El a alergat să elibereze mai mulţi cai, după care s-a adăpostit în grajd, potrivit AFP, citat de Mediafax. Boxele au fost distruse de o camionetă ridicată de vântul puternic.

Cu chipul sfâşiat, o femeie cu prenumele Elizabeth explică pentru KFOR TV cum a accelerat pe autostradă, pentru a încerca să se întoarcă acasă şi să-şi salveze câinele. Când a ajuns acasă, ea a sărit în cadă cu animalul, protejându-se cu perne, în momentul în care tornada a spart ferestrele. Ulterior, femeia s-a trezit sub dărâmăturile propriei case. "Nu pot să cred că am supravieţuit", spune ea, ţinându-şi câinele în lesă.

Steve Wilkerson şi-a pierdut casa, dar e fericit că familia sa e nevătămată. "Voi reconstrui totul. Trebuie să mergem mai departe. Vreau doar să suspin şi să plâng, dar trebuie să fim puternici şi să continuăm", spune el pentru CNN.

Un elev de clasa a şasea, Brady, a povestit cum el şi prietenii săi au fost puşi la adăpost în baie de către profesori, după care au fost evacuaţi în grabă, din cauza unei probabile scurgeri de gaze.

Tornada din Oklahoma a fost atât de puternică, încât i-a surprins până şi pe meteorologi: forţa tornadei a depăşit nivelul maxim 5.