
Social
Andrei Oișteanu: “Evreii sunt nevoiți să aleagă între nesiguranța din Franța și cea din Israel”
oisteanu.jpg

Andrei Oișteanu: ”Pericolul vine din două părți. Pe de o parte atacurile acestea teroriste care vedem că au ca țintă predilectă pe evrei, sigur și pe jurnaliștii sau caricaturiștii care îndrăznesc să caricaturizeze aspecte ale religei islamice, dar și comunitățile evreiești. Ar fi un prim palier de discuție. Al doilea este antisemitismul care văd că este în creștere în țările din vestul Europei, mai ales în Franța dar și în Marea Britanie și în alte țări vest europene, dar și central europene, cum este Austria sau Ungaria. Chiar dacă el se ascunde în ultimul timp în spatele unei propagande anti israeliene. Cum antisemitismul nu este corect politic, multe ziare, multe discursuri ale intelectualilor, ale formatorilor de opinie se referă mai mult împotriva Israelului, decât împotriva evreilor. Doi vectori care ridică semne de întrebare în privința siguranței evreilor în Franța și în alte țări occidentale.”
A.N.: De ce au devenit evreii victime, de ce această exacerbare a antisemitismului?
Andrei Oișteanu: “Este o poveste veche de când lumea. Vorbim de acestă maladie a spiritului, de 2000 de ani. Ea a fost alimentată și de factorii religioși. Este această nevoie a unui țap ispășitor, pentru a da vina pentru toate relele economice, sociale, politice, pe un străin și evreul a încorporat cele mai multe date pentru a se preta a fi țapul ispășitor.”
A.N.: Credeți că vom asista la un exod al populației evreiești din Europa? Premierul Netanyahu și-a invitat conpatrioții acasă.
Andrei Oișteanu: “Și răspunsul Președintelui Hollande a fost că Franța nu poate fi imaginată fără evreii ei. Vreau să spun că ambele discursuri sunt normale. Și atât Primul-ministru Netanyahu, cât și Președintele Hollande au spus ceea ce fiecare trebuia să spună. Israelul este o țară de imigrație, deci a fost astfel și înainte să existe Israelul, a început totul în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Israelul s-a născut în 1948, în urma unor valuri succesive masive de evrei mai ales din estul și centrul Europei. Problema este că evreii din Franța nu se mai simt în siguranță. Evreii din Franța sunt nevoiți să aleagă între nesiguranța din Franța și nesiguranța din Israel. Pe de altă parte anul trecut au emigrat din Franța circa 7000 de evrei. Pentru anul acesta se anunță 10.000. Pentru anul viitor se preconizează o cifră de 13.000. Deci vedem că este o cifră în creștere și este îngrijorător.”
A.N. O declarație corectă a Premierului Netanyahu o putem citi și într-o cheie electorală? Pentru că for fi alegeri în Israel la jumătatea lunii martie.
Andrei Oișteanu: “Evident, dar dacă ne uităm în ambele părți poate fi privită ca o declarație corectă, electorală, să-i spunem oportunistă dacă nu populistă. Vreau să mai adaug că Franța are comunitatea evreiască cea mai numeroasă, cea mai puternică, cea mai educată din Europa, de circa 600.000. Nu știm numărul exact pentru că în Franța este interzis să fii întrebat de ce origine sau de ce religie ești. Iraelul mizează acum pe de o parte la o venire a evreilor din Ucraina și de asemenea o venire a evreilor din Franța și în general din vestul Europei.”
A.N.: Până la urmă, acesta trebuie să fie răspunsul chiar și după un astfel de moment, un atac în care își pierd viața niște oameni? Retragerea unei comunități trebuie să fie răspunsul? Vedeam declarație rabinului sef al Danemarcei care se arăta dezamgit de îndemnul șefului Guvernului israelian, spunea că terorismul nu este un motiv să te muți în Israel.
Andrei Oișteanu: “Misiunea lui este să țină comunitatea închegată în Danemarca. Comunitățile evreiești din vestul Europei nu vor dispărea. Totuși numărul evreilor care pleacă spre Israel, oricât de în creștere ar fi, tot este mic.”
A.N.: Israelul ar fi pregătit pentru un val de emigrare din Europa din punct de vedere social și economic?
Andrei Oișteanu: “Primul-ministru Netanyahu tocmai a anunțat o suplimentare a bugetului pentru primirea imigranților evrei din vestul Europei. El a anunțat o cifră de circa 40 de milioane de euro. Ei sunt întotdeauna pregătiți și au instituții și mecanisme foarte bine puse la punct, de integrare, de oferire a locuițelor, de împrumuturi bancare, scutire de impozit, grădinițe pentru copii și așa mai departe. Nu mi-aș face probleme pentru că Israelul, mai ales în urma afluxului imens din anii 90 cu evrei din fosta URSS când într-adevăr instituțiile de integrare au fost depășite pentru câteva luni. Acum ele sunt în plină funcționare.”