Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty International arată cu degetul România

Folosirea excesivă a forţei la manifestaţii, politicile de segregare a romilor şi o iniţiativă legislativă antiavort se numără printre problemele din România anului 2012 semnalate de Amnesty International în raportul său anual privind drepturile omului în lume.

Amnesty International reclamă incidente violente între manifestanţi şi forţele de ordine în cursul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012, care au generat acuzaţii privind folosirea excesivă a forţei de către agenţii de poliţie. Amnesty International notează și că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012.

În ceea ce priveşte discriminarea romilor, organizația aminteşte că, în luna octombrie un raport al Consiliului Europei afirma că există în continuare copii romi, care sunt plasaţi în şcoli destinate copiilor cu dizabilităţi, sau alte şcoli sau clase decât copiii non-romi. Raportul mai arată că autorităţile locale au continuat să evacueze forţat familii rome sau să ducă o politică de segregare a membrilor acestei comunităţi.

În ceea ce priveşte drepturile privind viaţa sexuală şi reproducerea, Amnesty International aminteşte de iniţiativa legislativă depusă la Parlament ce prevedea introducerea unei consilieri obligatorii căreia ar fi urmat să fie supuse femeile care doreau să avorteze, rezultând costuri suplimentare şi o perioadă mai mare de aşteptare pentru acestea.