Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul românilor şi bulgarilor la lucru în Marea Britanie a scăzut uşor

În primul trimestru al anului 2014, în Marea Britanie au fost înregistraţi oficial la lucru 140 de mii de cetăţeni ai României şi Bulgariei, cu patru mii mai puţini decât în ultimele trei luni ale anului precedent, dar cu 28 de mii mai mulţi decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Cifrele publicate de Oficiul Național de Statistică sunt primele după încetarea la 1 ianuarie 2014 a restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii celor două țari.

Cifrele au fost așteptate cu mare interes, date fiind avertismentele privind o posibilă "invazie" românească, lansate de presa tabloidă de dreapta.

De asemenea, tema românilor și bulgarilor a fost folosită în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 22 mai de Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care este în fruntea sondajelor, cu circa 30% din voturi.

Ministrul adjunct al Finanțelor, Danny Alexander, de la Partidul Liberal Democrat, a declarat la BBC că aceste cifre dezmint campania de înfricoșare dusă de UKIP.

Unii comentatori atrag însă atenția că este prea devreme pentru a trage concluzii și că deși numărul românilor și bulgarilor veniți la muncă în Regatul Unit este mai mic decât cel previzionat, nu se poate ști de acum care va fi tendința pe termen mediu sau lung.

De asemenea, aceste date reprezintă numărul românilor și bulgarilor înregistrați oficial și nu reflectă pe aceia care lucrează în mod ilegal, deși acum beneficiază de toate drepturile acordate cetățenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 
Petru Clej in dialog cu Anca Năstase