Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalistă franceză, ucisă în Republica Centrafricană

jurnalista_franceza_ucisa_republica_centrafricana.jpg

Jurnalista Camille Lepage (Foto: AFP/Fred Dufour)

O jurnalistă franceză a murit în Republica Centrafricană. Palatul Elysee a anunţat într-un comunicat moartea lui Camille Lepage şi a precizat că tânăra fotografă în vârstă de 26 de ani ar fi fost asasinată.

Trupul neînsuflețit al jurnalistei Camille Lepage a fost descoperit de o patrulă a forței Sangaris, în timp ce era controlat un vehicul aparținând milițiilor anti-balaka în regiunea Bouar, în vestul țării, în apropiere de frontiera cu Camerunul.

Președintele Francois Hollande a asigurat că Franța va depune toate eforturile pentru tragerea la răspundere a ucigașilor și a cerut trimiterea imediată a unei echipe speciale de anchetă în Republica Centrafricană.

Camille Lepage se mutase în iulie 2012 în Sudanul de Sud și activa în regiune, colaborând cu mai multe publicații, printre care și Le Monde.

Organizația Reporteri Fără Frontiere precizează într-un comunicat că munca lui Camille Lapage în Republica Centrafricană începuse chiar înainte de sosirea misiunii franceze Sangaris de stabilizare a țării și era dedicată documentării victimelor acestui război civil.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat și el că cei care se opun dreptului fundamental de a informa și de a fi informat nu trebuie să scape nepedepsiți.