Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestele antichineze din Vietnam degenerează

antichinese_riot.jpg

Sursa foto : REUTERS

Situaţia devine din ce în ce mai tensionată între China şi Vietnam după ce peste 100 de chinezi au fost răniţi şi doi ucişi săptămâna aceasta în cursul unor revolte antichineze pe care Beijingul pretinde că autorităţile vietnameze le-ar tolera. "Guvernul chinez acordă o mare importanţă situaţiei şi suntem profund îngrijoraţi de violenţele din Vietnam", a declarat azi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

"Vom continua să protestăm în mod solemn, prin diverse canale disponibile", a subliniat oficialul chinez, care a acuzat Guvernul vietnamez de "complicitate" cu participanţii la revoltele antichineze. Acestea au început marţi în sudul Vietnamului şi au fost declanşate de instalarea de către Beijing a unei platforme petroliere în apele internaţionale disputate cu autorităţile de la Hanoi. Vizând uzine şi birouri ale unor întreprinderi identificate ca "chinezeşti", violenţele s-au extins în 22 din cele 63 de provincii din Vietnam. În aceste condiţii, Şeful Statului Major al armatei chineze a anunţat că armata va proteja platforma petrolieră.

Pe de altă parte şi Vietnamul a trimis la faţa locului nave pentru a încerca să perturbe funcţionarea platformei, dacă e să dăm crezare acuzaţiilor aduse de Beijing. Acesta pretinde că ar fi dat dovadă de "reţinere" în Marea Chinei de Sud şi ar fi mobilizat controversata platformă după ce alte patru ţări au început să exploateze resurse în zonă. Vietnamul nu recunoaşte însă suveranitatea Chinei în aceste ape. Tensiunile între China şi Vietnam, doi vecini comunişti dar rivali istorici, au mai dus de-a lungul timpului la numeroase coliziuni intenţionate între nave chineze şi vietnameze în regiune. Este însă pentru prima dată când lucrurile degenerează.