
Social
Armele chimice, folosite constant de regimul sirian contra rebelilor
siria.jpg

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite insistă ca rebelii să fie înarmaţi. Explicaţia lor: o asemenea decizie ar pune presiune asupra Damascului pentru a găsi o cale politică de ieşire din conflict. Dar statele Uniunii Europene sunt încă divizate la acest capitol. Se opun Austria, Cehia, Olanda, Finlanda şi Suedia, de teamă că armele ar ajunge pe mâna islamiştilor, cum s-a întâmplat şi în Libia. Iar pentru a ridica embargoul e nevoie de unanimitate, potrivit BBC.
Mai există un motiv pentru care statele în cauză insistă ca embargoul (ce expiră pe 31 mai şi este prelungit automat, în cazul în care statele membre nu decid altceva) să fie menţinut: temerea că s-ar pune în pericol conferinţa de pace internaţională de luna viitoare, la care regimul Assad a promis (deocamdată) că va participa.
Şi totuşi, apar tot mai multe informaţii că regimul sirian a încălcat aşa-numita “linie roşie” impusă de Statele Unite şi de alte state occidentale, mai exact folosirea armelor chimice contra populaţiei. Este ceea ce rezultă din ampla investigaţie realizată de “Le Monde”, ai cărui reporteri au stat două luni în Siria incognito.
Jurnaliştii relatează despre forţele rebelilor din Jobar, o suburbie a Damascului. Opozanţii au fost atacaţi în mai multe rânduri în ultima lună. Atacurile nu sunt detectabile: gazul nu are nici culoare, nici miros, nici nu emite fum. Doar efectele se fac simţite treptat: întâi tuse violentă şi ameţeli, tulburări ale văzului, vărsături şi afectarea organelor interne.
De asemenea, BBC a obţinut la începutul lui mai o filmare în care civilii sunt victime ale unui atac cu gaz, în oraşul Saraqeb, situat în nord. Barack Obama avertizase că folisrea armelor chimice ar putea duce la o intervenţie contra regimului sirian. Regimul de la Damasc neagă cu vehemenţă că ar fi recurs la arme chimice. Şi, pe de altă parte, Carla del Ponte, membră a comisiei ONU care investighează incidentele, a indicat că şi rebelii ar folosi la rândul lor o substanţă neuroparalizantă, gazul sarin.
Contagiune în regiune
Conflictul din Siria pare să cuprindă treptat şi statul vecin, Liban. Un fief al grupării Hezbollah din suburbia capitalei libaneze a fost lovit duminică de un tir de rachete. Cinci oameni au fost răniţi. Atacul a survenit la o zi după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a confirmat că mişcarea luptă alături de oamenii regimului sirian contra rebelilor, relatează “Le Figaro”.
Una dintre rachetele care au atins suburbia din sudul Beirutului a căzut în curtea unui vânzător de maşini, într-o intersecţie aglomerată. O altă rachetă a căzut asupra unui apartament situat la 300 de metri de prima ţintă. Cei cinci oameni răniţi în Liban sunt cetăţeni sirieni, a explicat pentru AFP o sursă din serviciile de securitate libaneze. Autorităţile de la Beirut au acuzat un act terorist. Acesta nu a fost încă revendicat, însă este pentru prima dată de la începutul conflictului din Siria că un atac are loc în capitala libaneză, În nordul Libanului, în oraşul Tripoli, luptele între partizanii şi opozanţii preşedintelui sirian Bashar al Assad s-au soldat deja cu moartea a 30 de persoane în decurs de şase zile.