Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paul-Andre Baran: Peste 600.000 de români au văzut Internet pentru prima dată într-o bibliotecă publică

În România sunt peste 400 de biblioteci publice care au beneficiat de achiziții prin fonduri europene, prin proiecte ca Public Libraries 2020 sau Biblionet. Banii europeni au ajutat la transformarea acestora în adevarate centre comunitare. Bibliotecile publice orășenești sau comunale se reinventează, spune Claudia Șerbănuță, directoarea interimară a Bibliotecii Naționale a României, care a organizat vizitele recente pentru ilustrarea a două povești de succes, la bibliotecile din Avrig și Marpod, în județul Sibiu.

Un american este cel care a adus internetul în satele româneşti. Paul - Andre Baran a obţinut finanţare chiar de la Bill Gates şi, în doar şapte ani, a conectat la internet 2.300 de biblioteci din cele 2.800 ale României.

Peste 600 de mii de români au văzut pentru prima dată în viața lor Internet într-o bibliotecă publică

Peste 100.000 de fermieri care au cerut asistență într-o bibliotecă publică au reușit să acceseze subvenții și au făcut economii importante folosind Internetul.

Eurodeputata Renate Weber a fost invitată în vizitele organizate în județul Sibiu la bibliotecile din Avrig și Marpod. Două biblioteci mici, fiecare cu povestea ei, care au lăsat o impresie deosebită.

Și biblioteca de la Marpod a fost dotată cu calculatoare prin programul Biblionet în urmă cu aproape trei ani. Este prima bibliotecă-concept din țară "Borcanul cu dulceata de povesti" şi a fost amenajată într-o pivniță oferită de primărie, decorată chiar ca în povești.

 

Bibliotecile publice se reinventează