Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport privind tendinţele consumului de droguri în Europa

droguri-humanrightseurope.jpg

Droguri, humanrightseurope

Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA) - organism al UE cu sediul la Lisabona - publică astăzi un nou raport privind tendinţele şi evoluţia consumului de droguri în Europa.
Raportul se bazează pe informaţiile furnizate EMCDDA de către statele membre UE, ţările candidate Croatia, Turcia şi Norvegia. Datele statistice din documentul prezentat acum se referă la anul 2011

Principala concluzie care se desprinde din raportul publicat de Observatorul european pentru droguri şi toxicomanie este că "consumul de droguri rămâne ridicat în comparaţie cu standardele istorice". Chiar dacă consumul de cocaină si cannabis aparent scade, la fel ca şi numărul de noi utilizatori de heroină injectabilă, Observatorul cu sediul la Lisabona subliniază că 85 de milioane de adulţi europeni - adică un sfert din populaţia adultă a Europei - au consumat cel puţin un drog ilicit în viaţa lor. Cecilia Malström, comisar european pentru afaceri interne, se declară mulţumită de reducerea consumului anumitor substanţe graţie diverselor politici dar şi îngrijorată că numărul consumatorilor rămâne totusi extrem de ridicat.

In plus, Obseravtorul avertizează că "şomajul din rândul tinerilor şi reducerea locurilor de muncă pot conduce la reapariţia "vechilor" probleme. Apoi apar tot mai des "noi" pericole cum ar fi produsele de sinteză tot mai sofisticate şi numeroase". De asemenea se constată că "piaţa drogurilor e mai volatilă, mai dinamică şi mai puţin structurată în jurul substanţelor pe bază de plante transportate de la distanţe mari pe pieţele consumatorilor europeni". Totuşi, "cannabisul este de departe drogul cel mai consumat - si deci si cel mai capturat - în Europa". Nu mai e însă vorba de răşină importată din Maroc ci mai degrabă de iarbă, marijuana, cultivată tot mai des local, adică în Europa, fie doar pentru uz personal fie în "ferme" controlate de diverse mafii. Trebuie subliniat aici că circa 3 miioane de europeni consumă zilnic cannabis.
Europa rămâne, pe lângă crescătoare de cannabis şi producătoare de droguri sintetice, substanţe ce sunt uneori destinate la export către alte regiuni ale lumii. Sistemul european de alertă precoce - EWS - subliniază astfel că "73 de noi substanţe psihoactive de sinteză, vândute adesea pe internet, au fost detectate anul trecut faţă de "doar" 49 în 2011". Printre aceste substanţe, 19 erau produse chimice "puţin cunoscute sau obscure".
Revenind la raportul Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie, se arată că "focarele de infecţie reprezintă o amenintare pentru scăderea pe termen lung a numărului de persoane infectate cu virusul HIV". Astfel s-a constatat că "apar focare noi de epidemie cu acest virus care dă boala SIDA în Grecia si România". In acest context se insistă pe furnizarea de servicii apropiate în materie de reducere a riscurilor cum ar fi tratamentele de substituţie, schimbul de seringi, şamd. Doar o cifră concludentă: în România s-au distribuit în cadrul unor programe specializate 900 de mii de seringi pentru o populaţie de 21 de milioane de oameni în timp ce în Finlanda, tară de 4 ori mai mică, s-au distribuit 3,5 milioane de seringi. Raportul Observatorului e de părere că "şi în perioade de austeritate, instaurarea unor tratamente pentru consumatorii de droguri este o soluţe politică rentabilă". Trebuie spus că pe lângă faptul că propagă boala SIDA, schimbul de seringi între consumatori provoacă şi o epidemie de hepatită C, neluată destul de mult în serios de autorităţi.
In fine, o cifră privind mortalitatea cauzată de droguri: în 2011, 6500 de persoane au murit de "overdose", supradoză, de cele mai multe ori în urma unui consum de opiacee combinat cu alte substante, cum ar fi alcoolul. Cifra deceselor este în scădere fată de precedenţii doi ani, în cele din umră singurul lucru "încurajator" al raportului privind consumul de droguri.