Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Burqa, la judecata Marii Camere a CEDO

burqa-judecata-marii-camere-cedo.jpg

Burqa, la judecata Marii Camere a CEDO (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului e în faţa unui dosar mai delicat, motiv pentru care în mod excepţional a apelat la Marea Cameră pentru un verdict : este vorba de cazul unei tinere musulmane din Franţa care a dat în judecată statul pentru interzicerea purtării vălului integral, burqa, în spaţiile publice.

În mod normal, o astfel de plângere se judecă de către un complet de şapte judecători CEDO însă aceştia au decis în unanimitate că decizia ar trebui să fie luată direct de către Marea Cameră a CEDO, dat fiind faptul că e vorba de un subiect extrem de delicat. Dosarul va fi analizat în cadrul unei audieri publice în toamnă iar decizia Marii Camere va fi definitivă, ceea ce înseamnă că statul francez riscă să se găsească într-o situaţie dificilă dacă va pierde.

Femeia care a dat în judecată Franţa susţine că legea prin care s-a interzis folosirea în public a vălului islamic, în vigoare din 11 aprilie 2011, ar încălca mai multe principii ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului : mai precis ar fi vorba de încălcarea dreptului la « libertatea de exprimare », a dreptului « la libertatea gândirii, conştiinţei şi a religiei » şi a dreptului privind « respectarea vieţii private şi de familie » dar şi de încălcarea articolului care « interzice discriminarea ».

Autoarea plângerii, o franţuzoaică de religie musulmană născută în 1990, susţine că poartă burqa « pentru a-şi respecta credinţa, cultura şi convingerile personale », « nu pentru a crea neplăceri altora, ci pentru a fi în acord cu ea însăşi ».