Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oklahoma, din nou răvăşită de tornade

Bilanţul tornadelor care au lovit vineri statul american Oklahoma a ajuns la 9 morţi, după ce în urmă cu aproape două săptămâni 24 de oameni au murit în urma unor fenomene meteo similare. Meteorologii au anunţat că pericolul tornadelor a trecut pentru moment, îmsă inundaţiile şi furtunile se vor produce în continuare.

Oklahoma deplânge sâmbătă nouă morţi, mai ales persoane ucise în maşini, provocaţi de o serie de tornade puternice care au lovit vineri seară acest stat din sudul Statelor Unite, unde oraşul Moore a fost deja devastat la 20 mai de o tornadă care s-a soldat cu 24 de morţi, relatează AFP, citată de Mediafax.

Serviciul medico-legal din Oklahoma a confirmat într-un email moartea a nouă persoane, dintre care cinci încă neidentificate.

Serviciile meteorologice au ridicat alerta de urgenţă pentru tornade, însă a menţinut alertele pentru inundaţii şi furtuni.

Numeroase persoane au fost rănite în coliziunile dintre maşini şi camioane, conform autorităţilor. Rafale puternice de vânt au provocat de asemenea numeroşi răniţi - 87, conform cotidianului local The Oklahoman, şi importante pagube materiale.

Conform previziunilor, rafalele de vânt s-au deplasat către est sâmbătă. În statul vecin Missouri, guvernatorul Jay Nixon a declarat stare de urgenţă vineri seară, solicitând cetăţenilor "să urmărească îndeaproape condiţiile meteorologice, pentru a se putea adăposti sau deplasa către locuri înalte dacă este necesar."

Conform presei locale, cinci tornade au lovit regiunea Oklahoma City, cu rafale de vânt de până la 145 de kilometri pe oră însoţite de puternice căderi de grindină.