Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Continuă protestele în Turcia

4727628-3x2-940x627.jpg

Sursa: www.abc.net.au

Protestele continuă în marile oraşe turce, unde oamenii au ieşit din nou în stradă sâmbătă, dar şi duminică pentru a protesta împotriva desfiinţării unui parc, în locul căruia autorităţile vor sa construiasca un complex de magazine. Incidente au fost semnalate sâmbătă-noapte la Ankara si Istanbul, unde manifestantii au încercat să ajungă la birourile premierului Recep Tayyip Erdogan. Duminică, protestele au continuat fără a se înregistra noi violenţe.

După două zile de confruntări violente, protestele de la Istanbul şi din alte oraşe turce par să se fi diminuat duminică, bilanţul fiind de 79 de răniţi şi aproximativ 1.000 de persoane reţinute.

Potrivit agenţiei de presă Dogan, citată de Mediafax, sute de protestatari au rămas duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violenţe.

În total, în zilele precedente, au fost răniţi 26 de agenţi de poliţie şi 53 de civili, o persoană fiind în stare gravă. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că este dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, dar se pare că nu există niciun lider al manifestanţilor.

Recep Tayyip Erdogan a admis sâmbătă că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor. Premierul somase protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului.

Manifestaţiile durează de şase zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă şi în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, demonstraţiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.