
Social
Turcia: Proteste tot mai dure în ciuda apelurilor la calm
turcia.jpg

Protestele ce au început la Istanbul devin naţionale. În cele trei zile, au fost arestate peste 1.700 de persoane, în 67 de oraşe turceşti. Oficialii spun că mulţi dintre cei arestaţi au fost deja eliberaţi, potrivit BBC. Azi-noapte, cele mai violente ciocniri de până acum s-au înregistrat în cartierul Beşiktaş, din Istanbul, unde mii de oameni au ieşit în stradă. Alte mii s-au strâns în Piaţa Taksim. Protestatarii au smuls pavajul pentru a-şi construi baricade, iar forţele de securitate au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Moscheile, magazinele din jur şi chiar Universitatea din Beşiktaş au fost transformate în spitale de campanie pentru cei răniţi.
Oamenii acuză guvernul că devine tot mai autoritar şi partidul premierului Erdogan, AKP, că încearcă să impună normele islamice conservatoare şi să restrângă libertăţile individuale.
Duminică seara, administraţia Obama a încercat să intervină şi a emis un comunicat prin care “îndeamnă toate părţile la calm” şi insistă de asemenea că demonstraţiile paşnice sunt “o parte a expresiei democratice”. Statele Unite au criticat zilele trecute forţele de securitate turceşti pentru intervenţia brutală de la începutul protestelor. La fel, şi Uniunea Europeană.
Protestele au continuat însă şi după ce premierul Recep Tayip Erdogan a promis ieri că în parcul Gezi nu va fi construit până la urmă un mall, ci o moschee. Iar manifestanţii au încercat să ajungă şi în jurul biroului premierului, însă poliţia a închis drumurile spre clădire. Mulţi dintre cei care au ieşit ieri în stradă par tineri şi din clasa mijlocie, notează BBC.
Potrivit premierului Erdogan însă, protestele sunt nedemocratice şi ar fi fost provocate de partidul de opoziţie CHP. De asemenea, într-un interviu televizat difuzat duminică seara, premierul i-a calificat pe protestatari drept “câţiva derbedei” şi a criticat reţelele sociale, în special Twitter, care ar fi, spune el, “o formă gravă de minciună”.