Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inundaţiile au ucis nouă persoane în Europa Centrală

Bilanţul pagubelor cauzate de inundaţii e în creştere în Europa Centrală. Apele au ucis nouă persoane, iar mii de locuinţe au fost evacuate. Armata a fost mobilizată pentru acţiuni de salvare.

Europa Centrală este sub ape. Mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Austria şi Cehia – aici a fost declarată stare de urgenţă.

După patru zile de ploi neîntrerupte, râurile revărsate au acoperit mai multe regiuni din Cehia. În mai multe localităţi, Guvernul a declarat stare de urgenţă, iar circulaţia a fost suspendată pe unele drumuri şi pe mai multe linii de cale ferată. Aproape trei mii de persoane au primit ordin de evacuare. La Praga, râul Vltava a depăşit cotele de alertă şi ameninţă să iasă din matcă. Staţiile de metrou din centrul oraşului au fost închise, același regim îl au şi şcolile.

În Austria, landurile din nordul ţării au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren. În Schaerding se înregistrează cele mai mari inundaţii din ultimii o sută de ani.
Nivelul Dunării a depăşit 12 metri în Germania, un record pentru ultimii 60 de ani, iar în Austria, fluviul ameninţă oraşul Salzburg. Meteorologii susţin că ploile vor continua, iar viiturile vor deveni şi mai puternice, pe măsură ce apele Dunării se îndreaptă spre Ungaria şi România.

În Ungaria, primarul Budapestei a declanşat o alertă de inundaţii luni dimineaţă, o viitură pe Dunăre fiind aşteptată vineri sau sâmbătă. Aceasta ar putea crea o situaţie similară celei din 2002, când nivelul Dunării a atins 8,4 metri şi aproximativ două mii de persoane au fost evacuate.

Comisia Europeană a anunţat că este pregătită să le vină în ajutor Germaniei, Austriei şi Cehiei.