Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elveţia - sinucidere asistată şi pentru bătrânii fără boli grave

O organizaţie elveţiană care se ocupă de sinucidere asistată, Exit, a votat să îşi extindă serviciile la persoanele în vârstă care nu sunt bolnave în stadii terminale. Organizaţia a adăugat "sinuciderea din cauza vârstei înaintate" în statutul său, permiţându-le astfel persoanelor care suferă de probleme psihologice sau fizice asociate cu vârsta înaintată să aleagă să îşi pună capăt vieţii.

Sinuciderea asistată este legală în Elveţia şi, tehnic, chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă poate folosi astfel de servicii. Totuşi, organizaţiile implicate în această activitate îşi stabilesc propriile regulamente, care diferă de la grup la grup. Decizia a stârnit o dezbatere cu privire la etica procedurii, relatează The Guardian.

Decizia Exit a fost criticată de Asociaţia Medicală Elveţiană, pe fondul temerilor că va încuraja suicidul în rândul bătrânilor. "Nu susţinem ideea. Ne îngrijorează pentru că nu putem exclude că persoanele vârstnice sănătoase se vor simti presate să îşi ia viaţa", a declarat preşedintele asociaţiei. În replică, Exit susţine că majoritatea persoanelor care vor alege această variantă sunt deja membre ale organizaţiile şi caută astfel de servicii de mulţi ani. "Sinuciderea asistată este un proces lung. Medicii trebuie să facă teste şi să discute cu pacienţii ore întregi, să le ceară să îşi justifice motivaţiile. Pacienţii în vârstă simt că nu au energie pentru toate acestea şi nici nu este prea demn". Organizaţia a confirmat că persoanele în vârstă care vor opta pentru aceste servicii vor fi supuse unor verificări complete, dar testele medicale vor fi mai puţin stricte decât cele pentru tineri.