Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gigi Becali, condamnat în dosarul "Valiza". Ce riscă Steaua?

gigi-becali-condamnat-dosarul-valiza-ce-risca-steaua.jpg

Gigi Becali, condamnat în dosarul Valiza.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza". Decizia Completului de cinci judecători al instanţei supreme este definitivă.

Gigi Becali a primit două pedepse de câte trei ani, pentru dare de mită şi una de un an pentru fals.

Ceilalţi inculpaţi din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare. Selecţionerul Victor Piţurcă a primit un an cu suspendare.

Finanţatorul Stelei se află la închisoare din data de 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în acest dosar de către procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Istoria dosarului "Valiza"

 

Potrivit procurorilor, pe 11 mai 2006, finanţatorul echipei Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului Gloria Bistriţa sume de bani cuprinse între cinci mii şi zece mii de euro, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj, aceştia urmând să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR Cluj, contracandidata echipei Steaua la câştigarea titlului de campioană.

Gigi Becali a susţinut însă că banii nu erau pentru jucători, ci pentru cumpărarea unui teren. Pe 23 mai 2008, omul de afaceri declara că are un act de vânzare-cumpărare pentru un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj-CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul Victor Piţurcă.

 

Ce se va întâmpla cu Steaua?

 

Steaua riscă să fie exclusă din Liga Campionilor şi retrogradată în Divizia B, însă oficialii stelişti vor să arate că Gigi Becali nu deţine de fapt nici o funcţie în cadrul societăţii - scrie presa sportivă.
Chiar dacă ar beneficia de clemenţă din partea comisiilor LPF, problemele Stelei tot nu s-ar încheia, întrucât UEFA a mai exclus o formaţie nesancţionată pe plan intern. E vorba de gruparea turcă Fenerbahce, acuzată de trucarea unor meciuri.

Gigi Becali nu are funcţie executivă la Steaua şi nu este nici măcar acţionar. El a renunţat în 2010 la 27% dintre acţiunile societăţii şi s-a retras din structura clubului. Pachetul majoritar îl deţin două rude de-ale sale.

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, declara marţi că Steaua nu riscă vreo sancţiune pe plan intern, dacă finanţatorul Gigi Becali va fi condamnat pentru corupţie în dosarul "Valiza".

Totuşi, dacă Steaua ar fi sancţionată de UEFA, locul ei în Champions' League ar fi luat de vice-campioana aflată la 16 puncte distanţă în clasament, Pandurii Târgu Jiu.