Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stare de urgență în Ungaria

stare-urgenta-ungaria.jpg

Budapesta se pregătește pentru o viitură masivă pe Dunăre.

Premierul Viktor Orban a decretat starea de urgență începând de marți ora 12, din cauza viiturii apelor Dunării, ce se anunță a fi de dimensiuni extreme și care amenință grav localitățile riverane, inclusiv capitala, Budapesta.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Viktor Orban a avertizat că trebuie să ne așteptăm eventual și la evacuări ale populației, în zonele care nu mai pot fi protejate de puhoiul apelor. Din buget s-a deschis o linie de finanțare specială destinată apărării contra inundațiilor și s-a început mobilizarea echipelor de intervenție în zonele afectate.

Premierul Ungariei a declarat că Guvernul poate mobiliza opt mii de militari, tot opt mii de lucrători ai apărării civile, 1.400 de specialiști hidrologi și 3.600 de polițiști.

Potrivit informațiilor parvenite din Austria vecină, pe Dunăre va sosi o cantitate de apă și de aluviuni de proporții istorice, care va intra pe teritoriul Ungariei în cursul zilei de miercuri. Specialiștii estimează că sunt de așteptat viituri puternice continue timp de zile întregi, perioada critică situându-se la finele săptămânii. Culminarea nivelului apelor la Budapesta de exemplu este așteptată pentru ziua de duminică, la un nivel record de 875 de centimetri.

Premierul a cerut populației să coopereze cu autoritățile și echipele de intervenție și protecție, deoarece proporțiile puhoiului de apă ce se apropie sunt imense și există riscul pierderii de vieți omenești. În acest sens, el a declarat că se va face totul pentru apărarea localităților riverane, dar nu exclude eventualiatea evacuării unor localități sau cartiere întregi din fața apelor dezlănțuite.

Lucrările de protecție au și început, digurile Dunării sunt întărite și înălțate, iar acolo unde acestea nu există, localitățile riverane sau căile de comunicație (liniile feroviare, șoselele) amenințate sunt protejate prin ridicarea de diguri mobile.

 
Budapesta, Laszlo Bihari, despre inundațiile din Ungaria