Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul elvețian se află într-o poziție dificilă în ceea ce privește imigranții din UE

lebet.jpg

Ambasadorul Elveției, Jean Hubert Lebet

Elveția a decis recent să reducă numărul de permise de muncă acordate cetățenilor din Uniunea Europeană. Aceasta deoarece Elveția a conștientizat că a devenit țară de destinație pentru imigranți, iar Consiliul Federal (guvernul) se află sub presiunea publică. Nu românii sunt însă principala problemă, ci afluxul de germani, francezi și italieni. O spune, la RFI, ambasadorul Țării Cantoanelor, Jean Hubert Lebet.

“Avem o problemă care ne-a scăpat. Elveția a devenit de câteva decenii o țară-țintă pentru imigranți. Și elvețienii nu au acceptat asta niciodată. În urmă cu 30 de ani, erau șase milioane de locuitori în Elveția, acum sunt opt milioane. Deci populația a crescut cu o treime în 30 de ani. Și asta se vede. Mă uit la orașul meu natal și nu îl mai recunosc, s-a construit peste tot. Autostrăzile sunt suprasolicitate, trenurile sunt pline, nu mai găsești în orice zi loc în trenul de la Geneva la Lausanne, deci populația a crescut rapid. Apoi, țara este bine gestionată, iar economia dispune de un cadru foarte corect, prin urmare avem un șomaj scăzut și că avem nevoie de mână de lucru. Ce s-a întâmplat acum este că au venit foarte mulți imigranți dinspre Franța, Germania și Italia. Aceștia ocupă locuri bune în economie, pentru care nu se găsesc elvețieni, pentru că, de pildă, nu avem suficienți doctori”, spune diplomatul.

Guvernul de la Berna este prins între promisiunile făcute Uniunii Europene și presiunea propriei populații, mai lasă de înțeles Jean Hubert Lebet.

“Consiliul Federal, adică guvernul nostru, s-a văzut într-o poziție foarte dificilă, deoarece, pe de o parte, sprijină libera circulație dinspre Uniunea Europeană, dar se găsește de asemenea sub presiune publică, din partea școlilor, universităților. Dispunem de un acord care conține o clauză de salvgardare, iar Consiliul Federal a decis să o folosească. Dar aceasta are efect limitat, un an mai exact, timp în care nu se vor mai acorda permise de muncă pe durată nedeterminată”, mai declară ambasadorul la RFI.