Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petre Roman: Dacă protestele din Turcia nu se încheie printr-o pace civică, s-ar putea ajunge la noi alegeri

Premierul Turciei a avut o atitudine "arogantă" faţă de protestatarii din ultimele zile. O spune la RFI fostul prim-ministru al României, Petre Roman. Deputatul PNL crede că dacă tensiunile nu se vor încheia cu "o pace civică", s-ar putea ajunge chiar la noi alegeri.

Petre Roman afirmă că "în interiorul societăţii turce exista o tensiune socială legată de democraţie, legată de libertate, legată de funcţionarea societăţii turce, pentru că altminteri Turcia apărea ca o ţară cu o dezvoltare economică foarte susţinută şi interesantă, cu un regim politic stabil, cu alegeri democratice. Şi iată cum lucrurile se pot schimba. Cred că a fost o atitudine foarte negândită în momentul în care protestele cu privire la un fapt mult mai puţin însemnat, era vorba de un spaţiu verde din Istanbul, când atitudinea de respingere, arogantă, am putea spune, faţă de aceşti oameni a declanşat această tensiune care exista în societatea turcă. S-au făcut nişte aprecieri care au jignit serios nu numai pe cei de acolo, ci pe toţi cei care s-au solidarizat şi la ora actuală e vorba de sute şi sute de mii de oameni".

 

"Politica trebuie să-şi spună cuvântul în Turcia"

 

Fostului premier român i se pare "foarte interesant faptul că în Turcia există de fapt o puternică societate civilă, e un lucru foarte pozitiv, care iată, e capabilă să ducă o guvernare către parametri mult mai realişti. Nu e de dorit desigur ca în Turcia din aceste proteste să se ajungă şi nu cred că se va ajunge la un fel de ruptură în societatea turcă. Dar repet, e foarte pozitiv faptul că această descătuşare a unei tensiuni se produce de o manieră tipică pentru o societate democratică şi asta exact în momentul în care Guvernul Erdogan făcuse un gest foarte interesant şi foarte apreciat privitor la comunitatea kurdă, o veche problemă în Turcia".

Petre Roman crede că "în acest moment, politica trebuie să-şi spună cuvântul în Turcia şi să vedem dacă aceste proteste pot fi încheiate printr-o pace civică. Dacă nu, sigur că s-ar putea ca lucrurile să meargă către noi alegeri şi o rezolvare pe cale democratică, dar de această dată, un pic mai radicală, datorită acestor proteste cu totul remarcabile".

Protestele de stradă din Turcia şi ciocnirile manifestanţilor cu forţele de ordine s-au soldat cu doi morţi, după şase zile de confruntări.

 
Petre Roman, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele violente din Turcia