Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Apelor, Lucia Varga la RFI: Ne pregătim pentru a tranzita unda de viitură pe Dunăre; trebuie vigilenţă

Amploarea inundaţiilor de pe sectorul românesc al Dunării va depinde de ploile prognozate pentru perioada 10-11 iunie. Precizarea este făcută la RFI de ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga. Ea spune că între timp se consolidează digurile care au nevoie de reparaţii. Varga estimează că din informaţiile actuale, nu vor fi probleme pe sectorul românesc al Dunării.

Lucia Varga declară că autorităţile române sunt vigilente în privinţa inundaţiilor pe Dunăre: "Ne pregătim şi noi pentru a tranzita unda de viitură. În acest moment, însă, debitele sunt în limite normale, 7.500 de metri cubi pe secundă, o creştere de circa 200 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, în jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozată unda de viitură în România, dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că se mai prevăd unele precipitaţii în jurul datei de 10-11 şi va depinde foarte mult debitul Dunării şi de aceste precipitaţii".

Unele diguri care au probleme urmează a fi consolidate, precizează ministrul Apelor: "Suntem în monitorizare, în legătură directă cu colegii noştri din Ungaria, pentru a prelua toate informaţiile în timp real şi pentru a da toate avertizările în timp real, pe de o parte, iar pe de altă parte, sistemele de gospodărire a apelor au primit dispoziţia, acum două zile, să verifice digurile pe Dunăre, acolo unde trebuie să mai intervenim, intervenim, pentru a consolida digurile (...)".

 

"Conceptul de amenajare a Dunării trebuie schimbat"

 

Lucia Varga spune că "trebuie să schimbăm conceptul de amenajare a Dunării, pentru că de fiecare dată când vom avea precipitaţii, când Dunărea va veni cu debite mari din zona superioară, vom avea aceste scenarii cu un anumit risc pentru populaţie şi pentru obiectivele economice de acolo. De aceea, noi acum avem în avizare o Hotărâre de Guvern, pentru a amenaja Dunărea, astfel încât pe de o parte, să facem diguri pentru apărarea localităţilor, să întărim digurile, să le supraînălţăm, pe de altă parte, să facem acele buzunare laterale în care să putem prelua debitele mari în caz de ape mari şi de asemenea să facem şi zone umede, tot aşa, pentru a putea prelua debite în perioade de ape mari".

Ministrul Apelor speră ca eventualele inundaţii pe sectorul românesc al Dunării să nu fie de amploarea celor din 2006: "Sunt realistă. Adică noi trebuie în acest moment să înţelegem că până în jurul datei de 13 iunie nu sunt pericole de-a lungul Dunării (...). Suntem însă în monitorizare şi în supraveghere continuă, pentru că în funcţie de precipitaţiile pe care le vom avea, vor fi debite mai ridicate. Sper însă, din datele pe care le avem până acum, să nu atingem cotele din anul 2006, când acele cote de 13-14 mii deja ar pune în pericol unele localităţi din Lunca Dunării".

Inundaţii de amploare au lovit de câteva zile Europa Centrală, mai exact Germania, Cehia, Elveţia şi Ungaria. În această ultimă ţară, premierul Viktor Orban a decretat starea de urgenţă, din cauza nivelului ridicat al Dunării. Inundaţiile s-au soldat cu morţi, răniţi şi pagube materiale.

 
Lucia Varga, intervievată de Cosmin Ruscior, despre inundaţiile pe Dunăre