Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inundaţiile îneacă Europa Centrală

Cel puţin 16 oameni şi-au pierdut până acum viaţa în Europa Centrală din cauza inundaţiilor. Cehia revine la normal, după cinci zile de inundaţii, care au provocat moartea a opt persoane, însă viitura urma să ajungă azi în Germania. Ungaria este deja în stare de alertă.

Situaţia este în continuare dificilă în anumite regiuni din Germania, afectate de inundaţii, unde mii de oameni au petrecut noaptea în centre de urgenţă. Mii de voluntari au ajutat la instalarea unor saci cu nisip în vederea protejării digurilor şi împiedicării unor inundaţii mai grave.

Întregul trafic a fost întrerupt pe Dunăre, dar şi pe anumite porţiuni ale Elbei, și Rinului.  Constructorul de automobile Porsche a fost nevoit să îşi întrerupă producţia unui model la uzinele de la Leipzig, din cauza întreruperii aprovizionării cu piese provenind din Slovacia.

Situaţia este dificilă şi în Austria. Mai multe uzine chimice aflate pe Elba sau pe Dunăre au fost închise de urgenţă. Furia apelor s-a văzut deja în Slovacia. Capitala Bratislava a fost inundată parţial de Dunărea care a ieşit din matcă. Un cartier întreg a fost practic izolat de restul oraşului. Autorităţile au anunţat că nivelul apei a depăşit 10 metri şi au declarat stare de urgenţă.
La Praga, autorităţile şi voluntarii au ridicat baraje de saci cu nisip în calea apelor râului Vltava, dar situaţia este dramatică în câteva sate. Mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească casele. De 36 de ore Ungaria este în stare de alertă. Mii de militari au fost mobilizaţi în 30 de localităţi pentru că autorităţile se tem de inundaţii, după ce nivelul Dunării a crescut alarmant.