Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert Amnesty International, la RFI: Suntem îngrijoraţi de amendamentul constituţional privind familia!

Organizaţia Amnesty International se arată "îngrijorată" de adoptarea amendamentului constituţional privind întemeierea familiei pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. Expertul Marco Perolini spune într-un interviu la RFI că amendamentul poate crea discriminări şi că se impune o dezbatere publică deschisă în România privind mariajul gay.

Marco Perolini: Este o chestiune ce îngrijorează Amnesty International. Noi ne-am exprimat această îngrijorare în alte ţări, unde amendamente similare au fost adoptate, de exemplu în Ungaria şi Lituania. Problema trebuie analizată din perspectiva discriminării. Dreptul de a întemeia o familie este până la urmă un drept al omului, ce poate fi regăsit în numeroase documente internaţionale privind drepturile omului. Oricine ar trebui să se bucure de acest drept, fără discriminare. Pentru noi este clar o problemă atunci când dreptul de a întemeia o familie este limitat la cuplurile heterosexuale.

Ar mai fi o problemă: restrângem conceptul de familie la ceea ce înseamnă mariajul dintre un bărbat şi o femeie, dar în realitate există deja în lume multe feluri de familii, nu neapărat heterosexuale, sunt familii în care partenerii au acelaşi sex, aşa cum sunt şi familii monoparentale. Deci amendamentul este problematic în privinţa acestor tipuri de familie.

 

Rep.: Amendamentul comisiei parlamentare a fost adoptat chiar în Săptămâna Diversităţii. Credeţi că e o simplă coincidenţă?

M.P.: Poate să fie o coincidenţă sau nu. Dar poate că cel mai important lucru e că a fost adoptat în acelaşi timp un alt amendament legat de discriminare, în Constituţia României şi anume că este interzisă discriminarea pe criteriul orientării sexuale. Ăsta e de fapt un lucru foarte important pentru Amnesty International. Al doilea amendament, cel negativ, privind mariajul gay, a venit imediat după cel pozitiv. Deci cred că asta ar putea fi legătura între cele două.

 

Rep.: Când credeţi că va fi pregătită România nu neapărat să accepte mariajul gay, dar măcar să accepte o dezbatere pe această temă?

M.P.: Au fost ceva discuţii în ultima vreme în România. Dar e adevărat că accesul la mariajul pentru toţi e o problemă, de fapt e o problemă în multe alte ţări europene. În unele ţări de pe continent nu există nici o recunoaştere a cuplurilor de acelaşi sex. E clar că e o problemă şi e la fel de limpede că ar trebui să existe o dezbatere deschisă pe acest subiect. De asemenea, este important să ne uităm şi la alte violări ale drepturilor comunităţii LGBT. În România, am spus-o deja, e un lucru pozitiv că discriminarea pe criteriul orientării sexuale va fi interzisă prin Constituţie şi există o întreagă legislaţie ce interzice acest tip de discriminare, inclusiv la locul de muncă. Există şi legislaţie împotriva violenţei homofobe. Deci acestea sunt aspecte pozitive, comparativ cu alte ţări, unde nu există o protecţie reală împotriva discriminării şi a violenţei la adresa comunităţii LGBT. Dar sigur că e importantă problema mariajului pentru toţi şi cred că o dezbatere este necesară asupra căsătoriei în sine şi asupra tuturor drepturilor asociate cu acest mariaj.

 

Rep.: Senatorul liberal Puiu Haşotti afirma recent că homosexualitatea este o boală. Cum e afectată dezbaterea publică de acest gen de declaraţii?

M.P.: Asta e o problemă, evident! Noi credem că guvernanţii şi oamenii politici ar trebui să se abţină de la folosirea unui limbaj tipic când vine vorba de comunitatea LGBT sau de orice alte minorităţi. Orice stat trebuie să combată acest gen de discriminare, inclusiv cea a comunităţii gay, iar reprezentanţii statului trebuie să se abţină de la a folosi astfel de cuvinte care ar putea încuraja viziunea şi prejudecăţile existente deja în societate.

 
Marco Perolini (Amnesty International), intervievat de Cosmin Ruscior, despre mariajul gay