Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dunărea ameninţă Budapesta

budapesta.jpg

Budapesta

Apele continuă să ameninţe Europa Centrală, iar cea mai gravă situaţie este în Ungaria, acolo unde apele Dunării continuă să crească. Fluviul a atins duminică un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, mai mare decât valoarea istorică din 2006, de 8,6 metri. Luni dimineaţă, experţii se aşteaptă la un nivel al Dunării fără precedent, în jurul a 9 metri în capitala ungară.

Dunărea a atins un nivel record de 8,83 metri la Budapesta duminică, la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), digurile de protecţie de pe fluviu, pe teritoriul ungar, rezistau, iar un nivel maxim al apelor fluviului era aşteptat în continuare în capitala ungară, relatează AFP, citată de Mediafax.

Sâmbătă după-amiaza, averse abundente au provocat creşterea nivelului apelor cu 30-50 de centimetri în centrul Budei, timp de câteva ore, din cauza colmatării canalizării, însă apa a fost pompată în fluviu.

Voluntari şi personal de intervenţie în caz de catastrofă au lucrat nonstop în vestul şi nord-vestul ţării, unde recordurile nivelurilor au fost depăşite sâmbătă. În vestul ţării apele au început să se retragă.

Premierul Vikor Orban a avertizat că inundaţiile pot fi cele mai grave din istoria ţării, precizând că Ungaria are în faţă două zile extrem de dificile.

Inundaţiile au provocat până acum 17 morţi în Europa Centrală, grav afectate fiind şi Germania, Austria şi Cehia.

Pericolul de inundaţii există şi în România, mai exact în regiunea Moldovei. Hidrologii au prelungit sâmbătă seară codul portocaliu de inundaţii pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei, din judeţele Suceava şi Neamţ. Atenţionarea este valabilă  până luni, la ora 14.00.

 
Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, în dialog cu Andreea Orosz