Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisar UE: Dunărea nu va inunda România

Dunărea nu va inunda România şi Bulgaria. Asigurarea vine de la comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor. Kristalina Gheorghieva, citată de Agerpres, spune că viitura de pe Dunăre, care a făcut ravagii în Europa Centrală, va ajunge în regiunea Bulgariei şi României la 13-14 iunie, fără a mai exista pericolul de inundaţii în zonă.

Gheorghieva a subliniat că România şi Bulgaria nu vor avea de suferit, iar ţările deja afectate de inundaţii - Germania, Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia - i-au contactat echipa, cerând informaţii prin satelit, o analiză a impactului inundaţiilor, precum şi previziuni privind evoluţia acestora.

Comisarul, citat de agenţia bulgară de ştiri Focus, a mai precizat că, deşi există victime (17 oameni au murit în Europa în urma inundaţiilor), iar pagubele sunt extinse, investiţiile din acest an în activităţile de prevenţie au produs rezultate.

Gheorghieva a adăugat că, în prezent, în Ungaria au loc operaţiuni de evacuare preventivă.

În teren, situatia continuă să fie alarmantă în Ungaria, unde Dunărea a atins duminică o cotă istorică, de 8,83 metri, cea mai ridicată din ultimele decenii. Digurile au rezistat până acum în faţa furiei apelor, însă speciliştii spun că Dunărea va continua să crească până luni dimineaţă.

Totodată, în ciuda declaraţiei comisarului european pentru buget Janusz Lewandowski că UE nu are bani pentru ţările afectate de inundaţii, Kristalina Gheorghieva a precizat că există fonduri disponibile, deoarece banii nu ar veni de la bugetul comunitar, ci din fondul de solidaritate al UE.