
Social
Korodi despre viitura de pe Dunăre: Zonele inundabile pot fi o soluţie pe viitor
korodi-viitura-dunare-zonele-inundabile-pot-fi-solutie-viitor.jpg

Attila Korodi recunoaşte că a fost surprins de amploarea viiturilor de pe Dunăre, în Europa Centrală: "Germania şi Austria m-au surprins foarte mult, pentru că aceste ţări au implementat sisteme de apărare împotriva inundaţiilor mult mai dezvoltate, datorită resursei suficiente de bani care pot fi alocaţi, de mult timp".
Zonele inundabile pot fi o soluţie pentru a preveni viiturile, crede fostul ministru al Mediului: "Problema pe care eu o văd este următoarea: oricât de mult am construi infrastructură fizică, există anumite momente critice pe perioade şi în ultima perioadă acestea devin din ce în ce mai critice, care nu pot fi rezolvate numai şi numai în acel spaţiu fizic, care la ora actuală înseamnă albia şi afluenţii marilor râuri. Omul din păcate, din cauza presiunii de a avea alimente, de a avea o agricultură performantă cât mai extinsă, a preluat din vechile zone de inundaţie ale râurilor părţi semnificative, care în astfel de momente pot să taie din vârful inundaţiilor, acele zone inundabile care dacă mă gândesc la România erau toată Lunca Dunării, dacă mă gândesc la Ungaria era tot bazinul Tisei şi o parte a bazinului Dunării".
"Nu avem nici o şansă dacă nu refacem zonele inundabile"
Attila Korodi crede că "dacă nu vor fi acestea (zonele inundabile) refăcute, nu avem nici o şansă, nu mai putem să construim pe verticală diguri, pentru că acelea costă atât de mulţi bani şi sunt atât de fragile la anumite evenimente ale naturii, încât nu pot să-ţi asigure o siguranţă mai mare decât un lac care se încarcă şi se descarcă în momentele critice de-a lungul principalelor fluvii mari".
"Oamenii muncesc, nu plâng în Ungaria"
Korodi precizează că în Ungaria "este o cultură a organizaţiei puţin diferită, dar care se regăseşte şi la noi, numai că ar trebui să fie constantă solidaritatea civică. Nu am văzut pe televiziunile din Ungaria oameni care plângeau, am văzut oameni care munceau. E o diferenţă destul de mare. Există şi în România şi în Moldova şi în sud şi în Transilvania zone unde oamenii muncesc, dar există şi zone unde oamenii nu sunt organizaţi ca să facă parte din această resursă umană care să poată ajuta în momentele critice".