
Social
Corespondenţă FOTO: Poliţia antirevoltă ia cu asalt Piaţa Taksim
corespondenta-foto-politia-antirevolta-ia-asalt-piata-taksim.jpg

Forţele de ordine au intervenit marţi seară, cu gaze lacrimogene, şi au evacuat Piaţa Taksim din Istanbul, unde erau mii de manifestanţi. Mai devreme forţele de ordine se retrăseseră temporar, astfel că protestatarii ocupaseră din nou Piaţa Taksim. Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum câteva ore că Guvernul nu va mai da dovadă de niciun fel de "toleranţă" faţă de manifestanţii care cer demisia sa.
Actualizare ora 18 :
A început intervenția forțelor de ordine aici în Istanbul . Au venit din lateralele pieței Taksim de pe străzile care converg în această piață, unde pe majoritatea dintre ele erau construite baricade de către protestatari. După ce au ajuns în piața Taksim au început ciocnirile violente cu manifestanții , au început schimburile de pietre și sticle versus gaze lacrimogene, fumigene și alte tipuri de gaze care au mai fost folosite astăzi, unele mai noi pe care eu personal nu le știam, unele care ard foarte tare pe piele dar mai puțin pe ochi și căi nazale. Către seară s-au stabilizat pozițiile pentru că a fost un du-te vino, ba înaintau polițiștii, ba înaintau protestatarii, la un moment dat polițiștii au ajuns până la limita parcului Gezi și după aceea au făcut un pas înapoi, s-au retras în centrul acestei piețe, lângă un fost sens giratoriu, și acolo au rămas. Au loc în continuare schimburi de pietre. Pe una din străzile care ies din piața Taksim, cea mai mare stradă, protestatarii au construit încă o baricadă pe toată lățimea ei, trebuie să vă imaginați un bulevard cam de lățimea bulevardului Magheru - care e complet baricadat.
În rest, piața Taksim se află sub controlul forțelor de ordine care stau acolo și urmează să vedem ce se întâmplă la noapte . Circulă zvonuri că în ciuda promisiunii făcute de guvernatorul orașului Istanbul în această dimineață, că intervenția nu vizează parcul Gezi, circulă zvonuri că ar urma să fie o intervenție cu scopul evacuării acestui parc în seara aceasta. Ar concorda cu spusele premierului Recep Tayip Erdogan, dar bursa zvonurilor este extrem de fluidă în aceste zile. Acest atac din dimineața asta și intrarea forțelor de ordine, dacă ar fi fost să dăm crezare zvonurilor , trebuia să aibă loc în noaptea de duminică spre luni și nu în această dimineață. Noi sîntem aici. Întâlnirea premierului cu protestatarii trebuia să aibă loc mâine și declarația nu i-a aparținut lui Erdogan, a fost citat el sau a fost spusă intenția premierului, chipurile, de către vicepremierul său. Acum dacă urmărim evoluția protestelor și a conflictului dintre manifestanți și guvernul lui Erdogan, el niciodată n-a divagat el personal de la atitudinea extrem de intransigentă și autoritară față de protestatari , în timp ce vicepremierul Bulent Arinc a căutat un ton mai împăciuitor.
E greu de spus dacă întâlnirea va avea loc mâine. Eu sincer nu mă aștept ca protestatarii să ajungă să discute cu el după această intervenție. Dacă o vor face, ar fi totuși o șansă ca toată problema din centrul orașului Istanbul să se soluționeze cumva și să nu mai fie răniți. Astăzi au existat destul de mulți , nu se știe exact numărul lor , cel puțin noi n-am reușit să-l aflăm din piață. Am văzut multe salvări care au evacuat răniți, unul din ei foarte grav - a fost nimerit în față de un cartuș de gaze lacrimogene , tras direct la nivelul solului de către forțele de ordine, deci e foarte greu de spus dacă întâlnirea va avea loc mâine sau nu . În presa turcească a început să se vorbească despre ce se întâmplă în piața Taksim și nu numai, și la Ankara , Adana, Izmir, nu atât de grav cum a fost la Ankara și la Istanbul în această dimineață și în urmă cu o săptămină. Presă a început să relateze dar jurnaliștii se tem în continuare să intre în detalii și să critice guvernul pentru acțiunile sale, motiv pentru care trebuie să și spun, astăzi a fost o senzație foarte ciudată, în care manifestanții s-au supărat pe noi pe presă - eram un grup de vreo 30 -40 de ziariști care eram între protestatari și forțele de ordine, foarte mulți fotografi, și la un moment dat a început o ploaie de pietre în direcția noastră, nemaifăcând diferență între presă internațională și națională.
Turcii sînt foarte supărați pe presă spunând că presa nu i-a respectat, nu a transmis de la început, ba chiar unul din simbolurilor protestului este un pinguin cu o masca de gaze, aluzia e foarte haioasă și gravă în același timp. Face referire la postul tv CNN care, în timpul primelor ciocniri dintre protestatari și forțele de ordine de la Istanbul ( de menționat că CNN are CNN Turk care e un post în limba turcă) transmitea un documentar despre pinguini și de acolo a rămas pinguinul un simbol al protestului. Sînt destul de supărați pe presă. Acum cred că nici ei nu au foarte mult acces în aceste momente la presa internațională să vadă că noi totuși ne facem datoria.
ACTUALIZARE ORA 15 : Poliţia se pare că a decis să facă un pas înapoi către squarul din centrul Pieţei Taksim. La un moment dat, poliţiştii ocupaseră poziţii destul de avansate pe toate străzile adiacente şi intraseră chiar puţin şi în parcul Gezi, e drept că nu au avut o intervenţie în forţă, ci doar s-au postat acolo, au lansat tuburi de gaze lacrimogene şi grenade fumigene în parc.
Acum, se pare că au făcut un pas înapoi, cum spuneam, s-au retras către squarul din centrul Pieţei, ocazie pe care protestatarii au folosit-o ca să baricadeze una din străzile late care merg spre sud de Piaţa Taksim; ei au terminat de construit baricadele.
E şi un incendiu în spate, sunt cauciucuri şi lemne care au fost arse de protestatari, e un fum gros şi negru care îmbracă Piaţa Taksim. S-a tras foarte intens cu gaze lacrimogene mai devreme.
Poliţiştii au folosit un alt tip de gaz, care ne-a nimerit şi pe noi, un grup de ziarişti, e unul care arde foarte tare pe piele mai degrabă, decât să irite ochii şi căile respiratorii.
ACTUALIZARE ORA 13 : Poate e mult spus că nu mai sunt protestatari în Piaţa Taksim, ei vin-pleacă, vin-pleacă. În acest moment, nu se mai trage, nu se mai aud şi nu se mai văd focuri de gaze lacrimogene, nu mai zboară pietre şi sticle.
În urmă cu o jumătate de oră, Poliţia îmbrăcată în civil a luat cu asalt un hostel din apropierea Pieţei Taksim, de unde a scos mai multe cuţite, mai multe petarde, fumigene. Au zis că au intrat pentru că aveau informaţii că acolo erau galeriile de fotbal ale echipelor din Istanbul, care îşi făcuseră stocul pentru fumigene şi, se pare, arme albe.
ACTUALIZARE ORA 12 : Manifestanţii au fost dispersaţi în majoritatea lor din Piaţa Taksim. Clădirea Centrului Ataturk a fost şi ea "dezbrăcată" de toate pancartele şi toate afişele care erau lipite.
Forţele de ordine nu se îndreaptă către tabăra de corturi instalată în parcul Gezi. Acţiunea are loc doar în piaţa Taksim, a început în centrul pieţei, din spatele unei moschei au intrat poliţiştii în centrul pieţei şi au început să se extindă către străzile adiacente, unde protestatarii ridicaseră baricade, ca să elibereze în totalitate Piaţa Taksim.
Unii manifestanţi ar fi fost loviţi de gloanţe de cauciuc. Eu pot să confirm că am văzut poliţişti înarmaţi cu automate. În încărcătoare evident nu pot să văd ce e, dar nimeni nu-şi imaginează că în acest moment se trage cu muniţie de război în Istanbul.
Se pare că există un rănit grav, evacuat de ambulanţă, după ce fusese nimerit direct în faţă cu un tir de cartuş lacrimogen, proiectilul are undeva pe la 15 centimetri.
ACTUALIZARE ORA 11 : Ciocnirile au fost destul de violente, e drept, nu direct, adică scutierii nu au intrat direct la luptă de proximitate cu protestatarii, dar se schimbau pietre, se schimbau gaze lacrimogene, se schimbau sticle, se schimbau bombe fumigene.
O autospecială cu tunuri de apă a Poliţiei a fost incendiată de manifestanţi, care au aruncat cu cocteiluri Molotov, deşi trebuie spus şi ca element inedit că muniţia preferată de protestatari în acest moment sunt artificiile lansate în mijlocul poliţiştilor, care nu fac nici o pagubă, nu rănesc pe nimeni.
Nu se intră în parc, forţele de ordine sunt comasate în centrul pieţei, lângă monument, intră pe străzile adiacente, ca să mai dărâme nişte baricade şi să riposteze la tirurile cu pietre şi sticle incendiare ale protestatarilor şi nu avansează către parcul Gezi.
În parcul Gezi cam în orice moment al zilei se găsesc circa zece mii de oameni. Dacă forţele de ordine vor lua la un moment dat decizia să intre în parc, cu siguranţă că va fi o baie de sânge.
Politiștii utilizează la scară largă grenade lacrimogene în contextul în care premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunțase că se va întâlni miercuri cu reprezentanţii manifestanţilor, care îi cer demisia. Poliţiştii, urmaţi de vehicule blindate prevăzute cu tunuri cu apă, au luat cu asalt baricade ridicate de manifestanţi pe anumite bulevarde ce duc spre piaţă, dar nu se îndreptau spre Parcul Gezi, adiacent pieţei, unde sute de protestatari au instalat corturi.
Guvernatorul Istanbulului a subliniat că obiectivul operaţiunii nu este îndepărtarea manifestanţilor din parc. "Intenţia noastră este să îndepărtăm pancarte şi desene din piaţă. Nu avem alt obiectiv", a anunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.
Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi. Premierul a anunţat că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.
Turcia: Ciocniri violente între demonstranţi şi poliţie
ACTUALIZARE ORA 17:
Foto: © Laurenţiu Diaconu Colintineanu / RFI România