Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul se mobilizează contra hoţilor de buzunare

hot.jpg

Parisul se mobilizează contra hoţilor de buzunare

Sute de poliţişti francezi pe străzi doar pentru a proteja turiştii de la Paris de furturile de buzunare. Formulare de plângeri de acum în 16 limbi şi broşuri care să le explice celor care vizitează Oraşul Luminilor cum să fie în siguranţă. Autorităţile de la Paris se mobilizează pentru a-şi proteja turiştii.

Turiştii vor fi goniţi de furturile şi agresiunile comise împotriva lor la Paris. Este semnalul de alarmă tras de Comitetul Colbert, ce reuneşte 75 de case de lux franceze. Asociaţia ceruse autorităţilor măsuri imediate. Acestea au fost anunţate ieri. Hoţii ce acţionează în preajma marilor obiective turistice – Turnul Eiffel, Notre Dame, Sacré-Cœur, Champs Elysée, Montmartre au devenit atât de îndrăzneţi încât încearcă să mituiască angajaţii de la Muzeul Luvru de pildă ca să îi lase să acţioneze în linişte şi chiar le cunosc programul şi îi strigă pe nume. Destul, promit însă autorităţilor din Paris.

De acum, 200 de oameni ai legii vor patrula străzile, mijloacele de transport în comun şi vor sta pe lângă cele mai populare obiective doar pentru a proteja turiştii de furturi şi agresiuni, relatează „Le Monde”.
Vor exista însă şi mari campanii de atenţionare: mesaje de conştientizare a pericolelor, inclusiv în chineză şi în japoneză în maşinile ce fac legătura dintre aeroport şi oraş. Poliţia va coopera cu agenţiile de turism şi ambasade, atât pentru a vedea unde e necesară mai multă vigilenţă, cât şi pentru a-i învăţa pe turişti cum să fie mai atenţi.

Dar, dacă se întâmplă totuşi să fie furaţi, de acum înainte, aceştia vor putea depune mai uşor plângere, la fiecare comisariat existând formulare speciale în 16 limbi. Iar noua ediţie a ghidului practic "Parisul în condiţii de siguranţă", tradus în chineză, japoneză, coreeană, engleză sau spaniolă, va avea variante şi în rusă şi va fi distribuit pe o scară mai largă.

Anul trecut, Parisul a primit 29 de milioane de turişti. În aprilie însă, agenţii de securitate de la Muzeul Luvru au intrat în grevă, în semn de protest faţă de agresiunile hoţilor de buzunare cărora le cad victime şi turiştii, dar şi angajaţii. „Le Figaro” aminteşte însă şi exemplul autocarului din care au fost furate bagajele turiştilor chiar în timp ce stătea la semafor şi pe cel al consilierului lui Bill Clinton, jefuit în faţa unui bancomat de pe Champs Elysée... de o româncă.

Zilnic, între 30 şi 50 de hoţi de buzunare acţionează doar la Luvru. Potrivit poliţiei, aceste bande organizate sunt constituite mai ales din persoane de naţionalitate română, în special femei, relatează „Le Monde”. Cele mai multe pretind că ar avea sub 13 ani, ceea ce înseamnă că nu pot fi condamnate. Din luna mai, la patrule participă şi poliţişti români.