Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Piaţa Tiananmen, după 25 de ani: Forţe de ordine, mobilizate la Beijing

piata_tiananmen_dupa_25_ani_forte_ordine_mobilizate_beijing.jpg

Piaţa Tiananmen din Beijing (Foto: Reuters/Petar Kujundzic)

Miercuri, 4 iunie, se împlinesc 25 de ani de la reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen. Zona era înconjurată miercuri de forţe de ordine, mobilizate pentru a împiedica orice încercare de a comemora 25 de ani de la zdrobirea "primăverii de la Beijing", potrivit AFP.

În Piaţa Tiananmen erau prezenţi în număr mare miercuri dimineaţă poliţişti militari, poliţişti înarmaţi, gardieni municipali, funcţionari în civil, agenţi din cadrul comitetelor de cartier.

Pentru a intra în Piaţă, pietonii sunt controlaţi corporal, trec prin dispozitive de securitate şi arată ce au în bagaje.

Potrivit AFP, străinii sunt controlaţi în mod special, iar poliţiştii filează eventuali jurnalişti internaţionali.

Pe bulevardul Păcii Eterne, la nord de Piaţa Tiananmen, maşini de Poliţie erau staţionate din 50 în 50 de metri.

O turistă australiană se plânge că nu a fost lăsată să vadă Oraşul Interzis, pentru că nu avea la ea paşaportul. "Ne-au spus că astăzi este necesar paşaportul", declară Amanda pentru agenţia franceză de presă.

Un jurnalist AFP care a filmat un schimb de replici între poliţişti şi câţiva chinezi, sătui să aştepte în soare, a fost obligat de către Poliţie să şteargă înregistrarea.

Oraşul Interzis a fost pe 28 octombrie 2013 scena unui atentat sinucigaş comis, potrivit Poliţiei, de către extremişti din regiunea musulmană Xinjiang, care au intrat cu un vehicul în muţime.

Între timp, un document american declasificat marţi arată cum militari mobilizaţi din anumite provincii chineze râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra mulţimii manifestanţilor prodemocraţie în 1989, în Piaţa Tiananmen.

Documentul a fost dat publicităţii de către Arhivele Securităţii Naţionale americane de la Universitatea George Washington, care a obţinut declasificarea materialului printr-o hotărâre judecătorească.

Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanţi neînarmaţi, în reprimarea manifestaţiilor din 1989. Potrivit anumitor surse, peste o mie de oameni ar fi fost ucişi.