Grevă generală în Grecia

51b82327d1eb2.jpg

Grevă Grecia ERT

Grecia este paralizată de o grevă generală, în semn de protest faţă de închiderea radioului şi a televiziunii publice, ERT. Între timp, televiziunea şi radioul de stat emit pe Internet şi pe frecvenţe închiriate de la Partidul Comunist.

După ce închiderea televiziunii de stat şi a radioului public din Grecia a luat prin surprindere opinia publică locală şi europeană, postul public a găsit o soluție: emite acum pe Internet şi pe frecvenţele unui post local, închiriate de la Partidul Comunist. Între timp, Guvernul a anunţat că posturile îşi vor relua emisia, însă numai după o masivă restructurare.

Decizia Guvernului de la Atena nu este susţinută de o parte a partidelor ce alcătuiesc coaliţia de guvernare, care au anunţat că nu vor susţine măsura la vot în Parlament, vot care trebuie să aibă loc în următoarele trei luni.

Uniunea Televiziunilor de Stat din Europa a cerut Executivului elen să revină asupra deciziei, iar Comisia Europeană a preferat să adopte un ton neutru. Potrivit presei elene, televiziunea şi radioul de stat îşi vor relua emisia, dar cu jumătate din cei 2.700 de angajaţi câţi are în prezent.

Între timp, Grecia este paralizată de o grevă generală. Sindicatele din sectorul privat şi public au denunţat închiderea "antidemocratică" a ERT şi au lansat un apel la organizarea unei greve şi a unui miting în faţa sediului ERT, de la periferia Atenei.