Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă de amploare în transportul feroviar din Franţa

greva-amploare-transportul-feroviar-franta.jpg

Grevă în sistemul feroviar din Franţa (SNCF)

Angajaţii căilor ferate franceze sunt în grevă joi, 13 iunie. Ei protestează faţă de reforma feroviară preconizată de Guvern. Cu doar o zi înainte, controlorii de trafic aerian au făcut şi ei o grevă.

Doar patru din zece trenuri se aflau joi dimineaţă pe trasee, în Franţa. Traficul feroviar internaţional urma să fie redus către Elveţia (un tren din două) şi Italia (unul din trei) şi să nu fie afectat pe liniile Eurostar (Londra), Thalys (Bruxelles, Amsterdam) şi Alléo (Germania).

Motivul acestei greve îl reprezintă reforma feroviară. Sindicatele apreciază că o "reformă este necesară", însă cea propusă de Guvern "vizează mai degrabă să răspundă exigenţelor liberale ale Bruxelles-ului, în loc să unifice", a declarat pentru AFP Gilbert Garrel, secretarul general CGT.

Sindicatele se arată de asemenea îngrijorate de un proiect prin care se înfiinţează trei instituţii publice cu caracter industrial şi comercial, lucru ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului feroviar, se tem angajaţii.

Sindicatele mai protestează şi faţă de desfiinţarea unor locuri de muncă. Garrel precizează că SNCF a pierdut "zece mii de salariaţi în cinci ani" şi se teme că vor mai fi daţi afară încă două mii de oameni anul acesta.