Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Erdogan lansează "un ultim avertisment"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Premierul turc a lansat joi un "ultim avertisment" manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi din Istanbul. Recep Tayyip Erdogan spune că autorităţile şi-au pierdut răbdarea.

Recep Tayyip Erdogan e ferm: "Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la capăt. Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo". Premierul Turciei a făcut declaraţia într-un discurs susţinut la Ankara, în faţa unor primari din cadrul formaţiunii sale, AKP.

"Nu mai putem aştepta prea mult, pentru că Parcul Gezi nu aparţine forţelor care îl ocupă. El aparţine tuturor", a spus premierul turc, care a continuat: "Îi îndemn pe fraţii mei apărători ai mediului să nu ne mai întristeze atât de mult. Lăsaţi-ne să curăţăm parcul, pentru a-l restitui adevăraţilor săi proprietari (...), locuitorii Istanbulului".

Erdogan confirmă că vrea să consulte populaţia asupra proiectului de amenajare a Pieţei Taksim şi Parcului Gezi: "Municipalitatea poate să-şi consulte locuitorii la nivelul cartierului Beyoglu (unde se află parcul) sau a întregului Istanbul (...). Nu există vreun impediment legal".

Propunerea premierului privind organizarea unui referendum local referitor la Parcul Gezi din Istanbul, aflat la originea mişcării de protest faţă de Guvern, nu este nici legală şi nici de dorit, declară un reprezentant al manifestanţilor, citat de AFP.

"Există o decizie a justiţiei, care a impus oprirea lucrărilor de amenajare a Parcului Gezi. În aceste condiţii, nu este legal să se ia în calcul o consultare populară pentru a decide soarta parcului", spune Tayfun Kahraman, din cadrul grupului de asociaţii Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii în Parcul Gezi.