Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diureticul Furosemid, subiect de anchetă după 4 decese suspecte

În Franta se profilează un nou scandal medical după decesul unui al patrulea pacient tratat cu diureticul Furosemid. Este vorba despre un medicament generic fabricat de numărul unu al sectorului, laboratorul israelian Teva. Justitia franceză a deschis o anchetă preliminară, iar uzina franceză de ambalare a respectivului medicament a fost perchiziţionată.

Ancheta preliminară a justiţiei franceze are drept motivaţii următoarele presupuse fapte penale : "punerea în pericol a vieţii unei persoane", "înşelăciune agravată", "administrare de substanţe dăunătoare" şi "omucidere involuntară". În urmă cu câteva zile, după descoperirea primelor decese, inspectorii Agenţiei Naţionale de Securitate a Medicamentelor afirmaseră că nu au găsit vreo "anomalie majoră" în uzina perchiziţionată acum. Totuşi, autorităţile franceze retrăseseră luni de pe piaţă, din motive de precauţie, toate cutiile de Furosemid. Mai ales că pacienţii care au murit au avut practic aceleaşi simptome. Somnolenţă - semn, dovedit ulterior, că pastilele diuretice fuseseră înlocuite, nu se stie cum şi de ce, cu somnifere - şi edem pulmonar. Medicii afirmă că o persoană cu insuficienţă cardiacă căruia nu-i administrezi diureticul "moare treptat" adică în câteva zile, maximum o săptămână.

Furosemidul este prescris pentru a trata hipertensiunea, edemurile deci, de origine cardiacă, renală sau hepatică, iar oprirea bruscă a tratamentului poate prezenta riscuri grave. Comprimatele de Furosemid din Franţa provin din Ungaria, unde au fost fabricate. În Hexagon, mai exact la uzina din Sens percheziţionată, ele sunt doar ambalate. Tot în această fabrică franceză sunt puse în cutii şi somniferele Zopiclon fabricate în Spania. Ipoteza inversării celor două medicamente, luată în calcul de primele rezultate ale anchetei, pare aşadar verosimilă.

Dar imposibilă, afirmă alţi analişti, care spun că punerea în cutii a celor două medicamente nu s-a făcut în acelaşi moment, ci la un interval de câteva săptămâni. Apare astfel o a doua ipoteză, cea a unui act de reavoinţă.

În aşteptarea rezultatelor definitive, ministrul francez al sănătăţii, ca să-şi liniştească conaţionalii, afirma că "faptul că e vorba de un medicament generic nu are nimic de a face cu aceste decese". Trebuie spus că francezii, spre deosebire de alti occidentali, au în continuare o teamă de medicamentele generice. Ori medicamentul generic este o copie a originalului, chiar dacă nu e tot timpul o copie identică. Acţiunea sa terapeutică trebuie să fie însă aceeaşi cu cea a originalului.

 95% dintre genericele folosite în Franţa sunt fabricate în Europa iar 55 de procente chiar în Franţa. În fapt însă aici în Franţa nu sunt decât "asamblate" medicamentele, materiile prime venind din India, China sau Brazilia. În cazul de faţă, medicamentul  în cauză a fost fabricat de Teva, laborator israelian aflat pe locul întâi mondial în domeniul genericelor.

Firma creată acum mai bine de o sută de ani, este astăzi prezentă în 60 de tări din lume şi are 46 de mii de angajaţi dintre care o mie în Hexagon.

Cifra de afaceri a laboratorului - cotat la bursa din New York - a fost anul trecut de 20 de miliarde de dolari. SUA sunt principala piaţă de desfacere pentru Teva unde e vândută jumătate din producţia sa, iar în Franţa Teva se clasează pe locul 5 al grupurilor farmaceutice cu medicamentele cele mai vândute.