Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA: ANRE a închis ochii la taxarea dublă a clienţilor ENEL

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei Claudiu Sorin Dumbrăveanu a fost reţinut, alături de alte două persoane, între care şi un director al companiei ENEL, într-un dosar în care procurorii DNA fac cercetări pentru fapte de corupţie. Cei trei urmează să fie duşi la instanţă, cu propunerea de arestare preventivă.

Concret, procurorii anticorupţie susţin că vicepreşedintele ANRE şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, sunt acuzaţi că ar fi primit mită de la directorul ENEL Florin Gugu. Totul s-a întâmplat anul trecut când ANRE a descoperit că în 2012 ENEL taxase consumatorii dublu la certificatele verzi şi urma să primească pentru asta sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Pentru ca amenda să se reducă la 1,3 %, vicepreşedintele ANRE i-a cerut directorului ENEL să primească firma SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter sau să încheie cu aceasta contracte de lucrări sau de achiziţie de echipamente. ENEL scăpa astfel de 2,5 milioane euro. În plus, perioada de aplicare a sancţiunii era mai scurtă pentru ENEL, doar până la sfârşitul anului trecut. Procurorii spun că favorurile pentru ENEL nu s-au oprit la atât, după ce SC ElectroAlfa International SRL a primit mai multe contracte de la distribuitorul privat de energie : Dumbrăveanu Claudiu a intervenit şi pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50%. Totul pentru ca firma la care era asociat prietenul său să câştige cât mai mulţi bani de la ENEL. Procurorii, care la întocmirea dosarului au primit sprijinul SRI, nu precizează cât de mare a fost prejudiciul provocat consumatorilor ca urmare a nesancţionării corespunzătoare a ENEL pentru taxarea lor dublă şi abuzivă.

Comentând scandalul legat de mita la ANRE, premierul Victor Ponta a declarat că guvernul aşteaptă finalizarea dosarului pentru a vedea ce măsuri ar putea lua pentru a-i despăgubi pe românii înşelaţi la facturi. Totuşi, guvernul nu poate dispune împotriva ANRE, instituţie independentă a statului, a precizat Ponta. « Întâi trebuie să vedem ce se constată din punct de vedere legal şi după aceea, bineînţeles, se iau toate măsurile. Mă bucur foarte mult că instituţiile statului îşi fac datoria, constată acolo unde se încalcă legea şi pe baza constatărilor Parchetului şi ale justiţiei putem să luăm măsuri (...) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei nu este o instituţie guvernamentală, este o instituţie independentă şi conducerea este numită de Parlament. Ministerul energiei nu se ocupă cu preţuri sau relaţii cu producători sau distribuitori pentru că este împotriva legislaţiei europene », a declarat premierul Victor Ponta.