Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedeapsă grea pentru hackerul Guccifer

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat vineri pe hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de "Guccifer", la şapte ani de închisoare cu executare. El a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete.

Decizia în dosarul "Guccifer" nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Hackerul Marcel Lazăr Lehel a recunoscut la ultimul termen de judecată că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete.

"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare, care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu", a spus "Guccifer" la termenul din 26 mai.

Marcel Lazăr Lehel a fost prins pe 22 ianuarie de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii la locuinţa sa din judeţul Arad. Bărbatul a fost arestat preventiv pe 23 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5.

 

Victimele lui "Guccifer"

 

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" şi "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail şi de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.

Bărbatul a mai fost acuzat că a accesat ilegal conturile de e-mail şi conturile Facebook aparţinând unor vedete, precum Laura Cosoi, Rona Hartner şi Bianca Drăguşanu.

Printre victimele lui "Guccifer" se mai numără actorul american Steve Martin, un fost consilier al preşedintelui Richard Nixon, actriţa Mariel Hemingway şi trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie.

În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar de Stat american, Colin Powell şi europarlamentarul PSD, Corina Creţu.

În aceste e-mail-uri, Creţu îl numeşte pe Powell "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche.

Fostul secretar de Stat a fost nevoit să ofere clarificări despre relaţia sa cu Corina Creţu, în urma acestor dezvăluiri.