Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un ”NU” hotărât lui Erdogan. Protestele continuă

mg-4750.jpg

Sursa: RFI

Protestele de la Istanbul vor continua în ciuda promisiunilor venite din partea premerului turc, au anunțat sâmbătă dimineață reprezentanți ai protestatarilor din metropola turcă, unde, de mai bine de două săptămâni, mii de oameni demonstrează împotriva guvernului de la Ankara. Vineri, premierul Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat pe protestatari să evacueze zona centrală a metropolei turce, promițând că lucrările de reamenajare a parcului Gezi – motivul declanșării protestelor – vor fi suspendate.

Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară, fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat sâmbătă continuarea protestelor începute în urmă cu două săptămâni, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Vom continua rezistenţa împotriva oricărei nedreptăţi în ţara noastră (...) Nu este decât începutul, lupta noastră va continua!", afirmă într-un comunicat postat online organizaţia Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii.

"Astăzi suntem mai puternici, mai organizaţi şi mai optimişti decât în urmă cu 18 zile", când un grup mic de militanţi ecologişti a început să campeze în parc pentru a se opune proiectului de amenajare al autorităţilor, subliniază Solidaritate Taksim într-un comunicat publicat după o noapte de dezbateri între ocupanţi.

Sutele de protestatari din parcul Gezi cer în plus eliberarea manifestanţilor arestaţi de poliţie în cadrul unei vaste mişcări de mobilizare în ţară, care s-a soldat cu moartea a patru persoane şi rănirea altor 7.500.

Manifestanţii apreciază că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă), aflat la putere din 2002, "şi-a pierdut legitimitatea în ochii presei naţionale şi internaţionale" (...) "prin eforturile sale de a diviza şi provoca rezistenţa" în piaţa Taksim.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, principala ţintă a manifestanţilor care îl acuză de autoritarism şi că vrea să "islamizeze" Turcia laică, a lansat joi un "ultim avertisment" la adresa ocupanţilor parcului pentru ca aceştia să evacueze zona. El a promis apoi să nu se atingă de parc atât timp cât justiţia îşi urmează cursul, un gest considerat drept o mică victorie pentru manifestanţi.

Patru oameni au murit și cel putin 5000 au fost răniți la Istanbul în ultimele două săptămâni în timpul ciocnirilor violente dintre manifestanți și forțele de ordine.

Medicii voluntari, anchetați de autorități

Guvernul turc a lansat anchete împotriva medicilor care au tratat protestatari de la începutul mişcării de contestare a premierului turc, acţiuni semnalate de Uniune medicilor din Turcia (TTB), relatează AFP.

"Inspectorul şef al Ministerului Sănătăţii, Iyzzet Tasçi a declarat, într-un mesaj adresat, la 13 iunie, Camerei Medicilor din Istanbul, că a lansat o anchetă asupra infirmeriilor improvizate, care au tratat membrii mişcării de rezistenţă" la Istanbul, a afirmat Osman Öztürk, din partea TTB, în timpul unei conferinţe de presă.

"Aceştia ne cer să le transmitem cu promptitudine lista cu numele celor care au lucrat în aceste infirmerii, dar şi a pacienţilor care au fost trataţi", a adăugat medicul.

Sute de medici, infirmieri, farmacişti şi studenţi la medicină au acordat primul ajutor persoanelor afectate de gazele lacrimogene, de la debutul mişcării de protest, care a fost violent reprimată de poliţie.

Intrebat de AFP, Ministerul Sănătăţii a declarat că nu este în măsură să se pronunţe cu privire la existenţa unei asemenea anchete.