Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: Grevă la metrou, înaintea Cupei Mondiale la fotbal

brazilia_greva_metrou_inaintea_cupei_mondiale_la_fotbal.jpg

Navetişti afectaţi de greva de la metroul din Sao Paulo, Brazilia (Foto: Reuters/Chico Ferreira)

Brazilia fierbe, cu trei zile înainte de începerea Cupei Mondiale la fotbal. Poliţia Militară a dispersat cu gaze lacrimogene, la Sao Paulo, circa 100 de manifestanţi care susţin greva angajaţilor de la metrou.

Protestatarii din Sao Paulo au blocat o stradă şi au incendiat mai multe pubele. Între timp, metropola braziliană este afectată de noi ambuteiaje, din cauza grevei de la metrou.

Protestul de la metrou a fost declarat ilegal, dar sindicaliştii, care cer salarii mai mari, sunt hotărâţi să meargă mai departe.

Brazilienii au ieşit masiv în stradă în ultimele luni, ca să denunţe cele 11 miliarde de dolari cheltuite pentru organizarea Campionatului Mondial. Protestatarii cer investiţii ample în transporturi, sănătate şi educaţie.

Manifestaţiile şi-au pierdut însă amploarea, pe măsură ce au degenerat în confruntări violente cu Poliţia şi în jafuri comise de activiştii anarhişti.

Cu toate acestea, nemulţumirea persistă. Astfel, 54% dintre brazilienii cred că Mondialul le va aduce mai multe prejudicii decât avantaje, potrivit unui sondaj publicat duminică.

Totuşi, 65 de procente declară că le-ar fi "ruşine" dacă Mondialul ar fi perturbat de manifestaţii.