Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Număr record de refugiaţi în 2012

numar-record-refugiati-2012.jpg

Imigranţi în Calais, Franţa (Foto: Reuters)

2012 este anul în care s-a înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi sau persoane deplasate intern din ultimele două decenii. Informaţia vine de la Organizaţia Naţiunilor Unite. Raportul UNHCR arată că la finalul anului trecut se înregistrau peste 45 de milioane de oameni refugiaţi sau persoane forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări.

7,6 milioane de oameni au devenit refugiaţi în 2012. Practic, o persoană a devenit refugiat sau a fost deplasată intern la fiecare 4,1 secunde. Este pentru prima dată în 20 de ani când numărul de refugiaţi este mai mare decât în 1994, an marcat de genocidul rwandez şi de consecinţele destrămării fostei Iugoslavii.

Raportul ONU arată că războiul rămâne principala cauză a acestui fenomen. 55% din numărul total de refugiaţi provin din doar cinci ţări afectate de război. Afganistan rămâne principalul "producător mondial” de refugiaţi, nefiind detronat de pe acest loc de 32 de ani. Celelalte state sunt Somalia, Irak, Siria şi Sudan.

Din cei 10,5 milioane de refugiaţi aflaţi sub mandatul UNHCR, jumătate se regăsesc în ţări al căror PIB pe cap de locuitor este sub pragul de cinci mii de dolari. Per ansamblu, ţările în curs de dezvoltare găzduiesc 81% din populaţia totală de refugiaţi a planetei, comparativ cu 70%, cu un deceniu în urmă.

Polonia a înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi la finalul lui 2012, aproape 16 mii, în timp ce Slovenia a găzduit cel mai mic număr de refugiaţi, 176. Aceste cifre reprezintă numărul de persoane care au primit statut de refugiat în ultimele două decenii şi care se mai aflau în ţările respective la finalul anului 2012.

Cu peste 1.200 de refugiaţi înregistraţi la sfârşitul anului 2012, România se află pe locul cinci din cele şapte ţări central-europene ce constituie Reprezentanţa Regională cu sediul la Budapesta.