Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clanul Soprano rămâne fără lider

Actorul James Gandolfini, vedeta din celebrul serial "Clanul Soprano", a murit la Roma, în urma unei crize cardiace. Gandolfini avea 51 de ani şi se afla în Italia, pentru un festival de film. Rolul Tony Soprano, mafiotul bântuit de atacuri de panică, ce încearcă să menţină un echilibru între activităţile criminale şi viaţa de familie, l-a făcut celebru în toată lumea şi i-a adus trei premii Emmy şi un Glob de Aur.

Calificat de New York Times ca "poate, cea mai mare operă a culturii americane din ultimii 25 de ani", serialul "Clanul Soprano" a obţinut de la crearea sa, în 1999, 126 de nominalizări şi 21 de premii Emmy, precum şi cinci Globuri de Aur. La începutul lunii iunie, "Clanul Soprano" a fost desemnat serialul cu cel mai bun scenariu din istoria televiziunii americane, într-un top alcătuit de Sindicatul scenariştilor americani.

După serialul "Clanul Soprano", James Gandolfini a jucat pe Broadway, în piesa "God of Carnage", fiind elogiat de critica de specialitate. El a mai jucat pe Broadway în 1995, în piesa "On The Waterfront".

James Gandolfini a încercat şi rolul de producător în 2007, pentru documentarul "Alive Day Memories: Home from Iraq", în care a intervievat zece veterani ai războiului din Irak. Al doilea său documentar a fost lansat în 2010. "Wartorn: 1861-2010" analizează impactul stresului posttraumatic asupra soldaţilor care au participat la diferite războaie din istoria Americii şi asupra familiilor acestora.

Înainte să devină actor, James Gandolfini a fost şofer de camion şi barman. El a debutat pe scenele din Broadway şi a interpretat roluri secundare în numeroase filme.