Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Conferinţă socială, pe un fundal tensionat

franta-conferinta-sociala-un-fundal-tensionat.jpg

François Hollande (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Guvernul de la Paris şi partenerii sociali-sindicate şi patronate-se regăsesc joi în jurul mesei la Paris, cu o ordine de zi destul de delicată: reforma pensiilor, în contextul recesiunii şi şomajului, în continuă creştere.

E vorba de a doua aşa-zisă "mare conferinţă socială" a erei Hollande. Oficial, Guvernul socialist şi-a fixat drept prioritate pentru cele două zile de discuţii combaterea şomajului şi o renegociere a reformei privind formarea profesională. În realitate, însă, reforma pensiilor este cea care va domina discuţiile. Cerută cu insistenţă de Bruxelles, reforma pensiilor ar trebui să permită o echilibrare a finanţelor pensiilor la orizontul lui 2020. Pentru francezi e vorba de a treia reformă în zece ani.

Comparat cu celelalte state europene, sistemul francez de pensii nu mai este aşa de generos cum era în trecut. Dacă vârsta legală de pensionare (62 de ani) este mai mică decât în alte părţi, durata de cotizaţie (41 de ani şi jumătate) este uneori mai mare decât în alte ţări.

Ca şi la prima conferinţă de acest gen, preşedintele François Hollande va ţine joi un discurs inaugural, după care fiecare îşi va putea expune punctul de vedere. Şi deci dezacordul în particular privind o eventuală nouă prelungire a perioadei de cotizaţii. Climatul va fi îngreunat şi de anunţul Guvernului privind îngheţarea salariilor funcţionarilor pentru al patrulea an consecutiv. Ca să evite orice false speranţe din partea unora sau altora, surse sindicale şi patronale afirmă că nici o decizie nu va fi luată acum. De partea sa, Guvernul de la Paris s-a angajat şi el să nu propună nici o reformă înainte de a se concerta cu toată lumea.