Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inculpat Messi, cum pledezi?

inculpat-messi-cum-pledezi.jpg

Lionel Messi (Foto: Reuters/Marcos Brindicci)

Un judecător de instrucţie din Barcelona i-a citat în calitate de inculpaţi pe fotbalistul Lionel Messi şi pe tatăl său, Jorge Horacio Messi, în urma unei acuzaţii formulate de Parchetul catalan, pentru trei delicte fiscale, care au dus la fraudarea Fiscului cu peste patru milioane de euro.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Jucătorului Barcelonei şi tatălui său li se impută delicte economice săvârșite în exercițiile fiscale ale anilor 2007, 2008 şi 2009, în care, conform acuzației, ar fi eschivat impozitarea veniturilor obținute prin cedarea drepturilor de imagine, prin intermedierea unor societăți situate în paradisuri fiscale, o inginerie financiară gândită de tatăl lui Lionel Messi, când acesta era minor, dar ulterior consimțită de starul argentinian.

Pentru aceste delicte fiscale, cei doi riscă să primească o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 6 ani și o amendă care poate ajunge la 24 de milioane de euro, adică de șase ori presupusa sumă fraudată. Lionel Messi împreună cu tatăl său va trebui să dea socoteală pentru aceste presupuse infracțiuni în fața unei instanţe catalane abia în 17 septembrie, chiar în prima etapă a viitorului sezon fotbolistic.

Specialiștii în Drept fiscal afirmă că până atunci, Leo Messi are timp să eludeze consecințele acestor delicte, completându-și declarațiile de venit aferente anilor 2007, 2008 și 2009 cu sumele care lipsesc în socotelile Fiscului, adică un total de 4,2 milioane de euro.

Se pare însă că Lionel Messi nu ia în calcul această variantă, deoarece încă de miercuri declara pe Facebook, susținându-și nevinovăţia: "Am aflat din presă care sunt acțiunile întreprinse de Parchetul catalan, (…) suntem surprinși, pentru că niciodată nu am comis nici o infracțiune, (…) întotdeauna ne-am achitat  obligațiile fiscale, conform sfaturilor primite din partea consilierilor noștri, care în mod sigur vor clarifica această situație".

 

Tatăl lui Messi se apără

 

Tatăl starului argentinian, autorul intelectual al presupusei fraude, a reacționat asemănător, afirmând: "Suntem liniștiţi, fiindcă niciodată nu am eludat plata nici unui impozit, (…) ceea ce ne deranjează este că totul  s-a transformat într-o campanie de calomniere, este foarte dur ceea ce ni se întamplă. Este adevărat că există diferențe de opinie între noi și inspectorii Fiscului, dar mereu există când este vorba de sume cu multe zerouri".

Ceva mai prudente, făcând loc unei soluţii amiabile au fost declaraţiile avocaţilor celor doi: "Clienții noștri sunt nevinovați, dar dacă va fi nevoie, Leo Messi își va completa obligațiile fiscale, așa cum se pretinde".

Mai grav este că ceea ce se pretinde, adica suma de patru milioane sau amenda de 24 de milioane, poate spori exponențial, deorece investigațiile ar putea să se extindă pentru exercițiile fiscale ale anilor 2010, 2011 și 2012, când există bănuiala că delictele au continuat.

Presa spaniolă ține titlul acestui scandal fiscal pe prima pagina, explicând forma în care tatăl fotbalistul argentinian împreuna cu reprezentantul acestuia au pus la cale această inginerie financiară, prin intermediul unor  firme fantomă, cu sediul în Uruguay, Elveţia sau Belize.

Ziariștii nu pun la îndoială acuzațiile Fiscului și se anticipează că totul se va rezolva prin plata sumelor pretinse, care probabil vor fi scoase din conturile clubului catalan. Preşedintele F.C. Barcelona, Sandro Rosell, a declarat, este adevarat în urmă cu o săptămână, când încă nu devenise oficială acuzația, că nu are "nici o îndoială în ceea ce privește nevinovăţia" fotbalistului. Adevărul este că nici nu și-ar permite să aibă, ţinând cont de afacerile de milioane pe care acesta le generează în conturile clubului.

Şi că veni vorba de milioane, trebuie amintit că Messi, cel mai bine cotat fotbalist al lumii, este pe locul zece într-un clasment întocmit de revista Forbes cu sportivii plătiţi cel mai bine, având câştiguri anuale evaluate la peste 40 de milioane de dolari.

 
Madrid, Mugur Chiujdea, despre Lionel Messi şi evaziunea fiscală