Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turiști români morți în Muntenegru

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

18 turiști din România au murit într-un accident de circulație în Muntenegru, în apropiere de capitala Podgorița. Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat premierul Voctor Ponta.

De vină pentru producerea accidentului ar putea fi viteza prea mare a autocarului, spun cei care au supraviețuit. Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău, spune unul dintre turiștii răniți Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem", a declarat pasagerul.

El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30 - 40 de oameni cu corzi care i-au salvat. A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat pentru că au fost aruncaţi din autocar”, a mai spus victima.

La ora actuală, alți 29 de turiști sunt internați în spital, dintre care 7 sunt la terapie intensivă. 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judeţul Argeş, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti, au anunțat autoritățile locale. Șase dintre acestea au murit.

Oficiali de la București în Muntenegru

Ministrul de externe Titus Corlățean a ajuns luni în capitala muntenegreană unde a fost primit de către preşedintele republicii şi a mers la spitalul din Podgorița, unde se află victimele accidentului de autocar, informează MAE. ”Preşedintele Filip Vujanović a exprimat condoleanţe în numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferită de cetăţenii români pe teritoriul ţării sale. De asemenea, a exprimat întreaga solidaritate şi a reiterat sprijinul deplin al autorităţilor din Republica Muntenegru”, conform unui comunicat al MAE.

Titus Corlăţean a mers la spital însoțit de secretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat. Acesta a spus, într-o conferinţă de presă la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală.

Reacții la București

Președintele Traian Băsescu a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe familiilor cetăţenilor români care au murit în accidentul rutier petrecut în Muntenegru, şeful statului român mulţumind autorităţilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar şi autorităţilor române.

Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Frolu.