Bacalaureatul din Franţa, perturbat de greva din transporturi

bacalaureatul_franta_perturbat_greva_transporturi.jpg

Grevă în transporturile din Franţa (Foto: Reuters/Christian Hartmann)

În Franţa, unde a început luni Bacalaureatul, prima probă, cea de filozofie, a fost perturbatǎ de continuarea grevei din transporturi. Când sute de mii de elevi ar fi trebuit sǎ fie la ora opt în sǎlile de examen, decizia feroviarilor de a-şi continua mişcarea de protest nu este de naturǎ sǎ le aducǎ simpatia opiniei publice, spun unii comentatori.

Greviştii afirmǎ cǎ numai 8% dintre cei peste 687 de mii de candidaţi la Bacalaureat sunt dependenţi de transportul în comun, ceea ce nu a atenuat însǎ stresul elevilor.

Ministerul Învǎţǎmântului a decretat un plan de urgenţǎ în acest context, o premierǎ absolutǎ în Franţa. Astfel, elevilor sosiţi cu întârziere pentru proba de filozofie li se va acorda dreptul de a dispune de o orǎ suplimentarǎ, pentru a-şi redacta lucrarea.

În gǎrile Franţei, în jur de zece mii de agenţi au fost desemnaţi pentru a-i ajuta pe tineri sǎ gǎseascǎ soluţiile cele mai bune pentru a se deplasa spre centrele de examen. Tinerii au primit şi un ecuson, pe care scrie "prioritate examene", astfel încât, în cazul în care trenurile sunt luate cu asalt, ei sǎ poatǎ avea prioritate.

Este pentru prima datǎ în Franţa cǎ o grevǎ naţionalǎ coincide cu calendarul examenelor de Bacalaureat. Ceea ce l-a fǎcut pe un comentator de la cotidianul Le Figaro sǎ sugereze Educaţiei Naţionale urmǎtorul subiect pentru proba de filozofie: libertatea individualǎ şi libertatea de a face grevǎ trebuie sǎ fie nelimitatǎ, chiar cu riscul de a-i afecta pe ceilalţi?

Feroviarii se opun unei reforme a transporturilor iniţiatǎ de Guvernul socialist şi pe care premierul Manuel Valls o considerǎ necesarǎ, întrucât sectorul a înregistrat datorii de 44 de miliarde de euro. Tot el a afirmat cǎ greva feroviarilor în prima zi a Bacalauretaului este "inutilǎ" şi "iresponsabilǎ". Greviştii au refuzat însǎ sǎ rǎspundǎ la apelul Guvernului şi al preşedintelui François Hollande pentru a-şi suspenda mişcarea.

În tabǎra dreptei plouǎ cu critici la adresa corporatismului sindical care s-a instalat în sectorul feroviar, personalul din acest domeniu fiind considerat privilegiat, datoritǎ numeroaselor avantaje acumulate de-a lungul anilor, faţǎ de salariaţi din alte sectoare şi mai ales din cel privat.