Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Snowden, dispărut fără urmă

SUA folosesc toate căile legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden, este asigurarea dată de preşedintele american, Barack Obama, după ce fostul consultant CIA ajunsese din Hong Kong în Moscova. Între timp, surse citate de Interfax anunţă că Snowden ar fi părăsit deja Rusia.

Locul în care se află fostul consultant CIA şi NSA, Edward Snowden, este un mister. O sursă citată de Interfax declară că acesta ar fi părăsit, fără îndoială, Rusia şi se află în străinătate.

În acest moment nu se ştie unde se află tânărul american. Conform unor surse ruse, el s-ar îndrepta spre Ecuador via Cuba. De altfel, Ecuadorul examinează cererea de azil formulată de Snowden, a anunțat ministrul de Externe al țării. Ricardo Patino a justificat solicitarea de azil politic depusă de fostul consultant NSA, Edward Snowden, apreciind că acţiunile lui au permis "dezvăluirea" activităţilor Statelor Unite.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a dat asigurări că decizia Hong Kong-ului de a-l lăsa să plece pe fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate are "în mod incontestabil" un impact negativ asupra relaţiilor chino-americane.

Secretarul de Stat american, John Kery, ameninţă și Rusia că ar putea exista "consecinţe" din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA.

Dacă va fi capturat de autorităţile americane, Snowden riscă 30 de ani de închisoare pentru dezvăluirile sale explozive privind programele de supraveghere a comunicaţiilor.