Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turiştii răniţi în Muntenegru sunt aduşi în România

Victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt aduse marţi după-amiază în România, fiind puse la dispoziţie două avioane militare pentru cei răniţi şi un altul pentru cei 18 turişti care au murit. Guvernul a decis că ziua de 26 iunie este zi de doliu naţional.

Update ora 19,30 : Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, la Baza 90 Otopeni, că trei dintre răniţii aduşi cu primul avion militar sunt în stare foarte gravă, aceştia fiind intubaţi şi în comă.

"Sunt trei pacienţi într-o stare foarte gravă, care sunt toţi intubaţi şi ventilaţi, în comă. Sperăm să progreseze înspre mai bine", a spus Arafat, care a venit, alături de răniţi, cu primul avion militar, de la Podgorica, la Bucureşti.

În acest avion, au fost aduşi pacienţii aflaţi în stare mai gravă, cu traumatisme toracice, leziuni vasculare, fracturi de bazine, fractură de coloană, precum şi o amputaţie de picior.

"I-am împărţit în două grupe, un grup într-un avion mai mic, mai modern - Spartan, care este cu presurizare mai corectă, fiind vorba de pacienţi cu traumatisme toracice şi unii dintre ei intubaţi şi ventilaţi", a declarat Arafat.

Acesta a subliniat că toţi pacienţii au beneficiat în Muntenegru, de o îngrijire foarte corectă " fără de care, pe unii nu îi puteam aduce azi în ţară, în viaţă".

Potrivit secretarului de stat, toţi pacienţii transportaţi au ajuns în starea bună şi nu au avut probleme în urma transportului.

"Au ajuns toţi în stare bună, chiar dacă ne aşteptam ca unii să facă ceva probleme pe drum, nu am avut astfel de probleme şi au ajuns cel puţin atât de stabil cum erau când i-am preluat", a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că în cel de-al doilea avion care preia răniţii de la Podgorica, aflat deja în aer, sunt 18 pacienţi, aeronava Hercule urmând să aterizeze după ora 20.00.

Toţi cei 12 răniţi, care au fost aduşi din Muntenegru cu primul avion, au fost preluaţi de ambulanţe, în mai puţin de o oră, pentru a fi internaţi la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar-Arseni şi Elias din Capitală.

La Baza 90, unde a aterizat, în jurul orei 18.00, avionul Spartan, au fost pregătite cinci ambulanţe pentru transport de victime multiple, cu câte patru tărgi, şi patru ambulanţe cu medic.

Şase răniţi au fost transportaţi la Floreasca, cu două ambulanţe pentru victime multiple, iar patru la Spitalul Universitar, doi dintre ei fiind intubaţi.

Un pacient aflat în stare gravă, cu fractură, la coloană, a fost preluat de o ambulanţă cu medic pentru a fi dus la Bagdasar-Arseni.

Alpinista care a fost implicată într-un alt accident în Muntengru, adusă şi ea în România cu avionul militar, este transportată la spitalul Elias, fiind la terapie intensivă.

 

Identificarea tuturor turiştilor implicaţi în accidentul din Muntenegru a fost încheiată cu puţin timp în urmă, iar cei răniţi, dintre care unii în stare gravă, vor fi internaţi în patru spitale de urgenţă la Bucureşti. Rămân însă multe de aflat odată cu desfăşurarea anchetei. Aceasta se va face în România, după cum a cerut procuratura. Se ştie până acum că autocarul avea doi şoferi, dintre care unul era în principal angajat al ministerului de interne, lucrând aşadar ca şofer în timpul său liber. E un lucru legal, după cum au anunţat oficiali din minister. Ancheta în ceea ce îl priveşte se va încheia însă repede pentru că el a murit în accident. Al doilea şofer este în stare gravă la Terapie Intensivă, după cum anunţa adjunctul şefului poliţiei din Muntenegru. Legat de victimele accidentului, ce urmează a explicat premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern în care a fost decisă institurea doliului naţional:

“Am fost informat că acum s-a încheiat, de către autorităţile din Muntenegru, identificarea persoanelor decedate, deci putem să trecem la procedurile legale privind anunţarea familiilor. Pe măsură ce procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregătit, la Podgorica, avionul pentru transportarea către Bucureşti a trupurilor neînsufleţite. După aceea, trebuie îndeplinite toate procedurile şi după IML, după Institutul de Medicină Legală, vom asigura transportul către oraşele sau comunele în care se aflau pentru a fi date familiei.(…  Toate lucrurile care ţin de cheltuielile neprevăzute, la Apărare, la Interne, la Sănătate, le vom acoperi mâine, în şedinţa de guvern. De asemenea, în măsura în care există prevederi legale şi necesitate pentru anumite familii, dincolo de toate costurile de transport şi de îngrijire pe care le asigurăm, dacă vor fi cazuri sociale, să fim înştiinţaţi ca să putem să sprijinim”.

 

Cum s-au pregătit autorităţile de la Bucureşti?

 

Pe lângă trimiterea unor avioane special echipate pentru transportul răniţilor, inclusiv a celor în stare gravă şi foarte gravă, au fost pregătite spitalele de urgenţă din Bucureşti. E vorba de Floreasca, Elias, Bagdasar - Arseni şi Universitar. Acum, că identificarea tuturor a fost încheiată, familiile lor vor fi anunţate cu privire la locul în care vor fi internaţi cei răniţi, dar şi familiile celor care au murit în Muntenegru. Oficiali din poliţie spun că familiile persoanelor decedate în accidentul produs în Muntenegru sunt anunţate marţi de echipe mixte formate din poliţişti şi psihologi, nouă dintre victime fiind din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj.

 

Care e cauza accidentului?

 

Cea mai mare parte a anchetei va fi derulată de procurori din România. De altfel, cercetările au început deja, cu firma de turism care a organizat excursia şi cu cea de transport, care a pus la dispoziţie autocarul. Dacă vor fi găsite nereguli sigur vor exista şi sancţiuni, spune la RFI ministrul delegat pentru turism Maria Grapini, care vorbeşte de înăsprirea penalizărilor, dar şi de responsabilizarea transportatorilor: ”Şi când am fost antreprenor până în decembrie 2012 am spus totdeauna că nu poate să existe într-un stat atâtea controale sau atâtea milioane de persoane, care să controleze pe fiecare. Dacă nu va exista responsabilitate la fiecare cetăţean când face ceva să-l facă bine şi de bună calitate, mai ales atunci când lucrează cu oamenii, nu vom îmbunătăţi situaţia. În primul rând, sunt tristă că s-au pierdut vieţi omeneşti şi primul gând a fost să mă îndrept spre familii şi să le transmit condoleanţe şi să treacă peste acest mare şoc. Voi propune mâine(miercuri) în şedinţa de guvern să vedem cum putem înăspri legile). Voi propune să se înăsprească toate acţiunile care se dau la controale, mă refer la firmele care fac transport în momentul în care verifică parcul de maşini, calitatea lor, calificarea oamenilor care deservesc, dar evident că nu este suficient, pentru că avem legi care nu se respectă. Să fim serioşi, câţi nu poartă centura în spate la autoturism? Nu mai spun la microbuz, aici centurile n-ar fi salvat, dar am dat un exemplu de indisciplină. Nu e suficient să ai legea, este foarte importat să devenim responsabili”, spune Maria Grapini, ministru delegat pentru turism şi IMM-uri.

Cât priveşte şoferul care era şi angajat al ministerului de interne, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Radu Stroe că trebuie să elucideze problema. Legea îi permitea acestuia să lucreze şi în afara ministerului, în timpul său liber, dacă nu îi era afectată activitatea de bază. Rămân însă multe de lămurit şi în primul rând cine e vinovat de producerea tragediei. Primele informaţii, deocamdată neconfirmate, vorbesc de viteză prea mare, în condiţiile în care pe porţiunea de drum periculos unde a avut loc accidentul era limitare la 40 de kilometri pe oră. Or, una dintre victime declara luni că autocarul mergea cu aproximativ dublul acesteia. O altă ipoteză e că şoferul ar fi încercat să evite mai mulţi copii care se aflau pe marginea şoselei, dar ar fi derapat pe asfaltul ud. Adjunctul şefului poliţiei din Muntenegru spune că e încă prea devreme pentru a trage concluzii. Între timp se încearcă scoaterea autocarului din prăpastia de 40 de metri în care a căzut, numai că oficialii muntenegreni spun că trei încercări au eşuat.