Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase: TVR News ar putea dispărea; la TVR 2 va fi foarte multă cultură

Preşedintele TVR, Stelian Tănase, spune într-un interviu la RFI că ia în calcul desfiinţarea TVR News. Pe de altă parte, el anunţă că TVR Cultural nu va fi reînfiinţat, însă "TVR 2 va avea o dimensiune culturală foarte pronunţată".

Vor dispărea unele posturi ale Televiziunii Române? "Da, da, pot să vă spun că TVR News. Mă gândesc şi la altele, la o restructurare a TVR 3-ului. TVR HD, avem o dispută nerezolvată în legătură cu el, pentru că unii propun să treacă TVR 1 şi TVR 2 pe HD, unii spun să începem cu TVR 2 şi alţii cu TVR 1 şi în contextul ăsta, TVR HD nu şi-ar mai avea rostul. Alţii susţin dimpotrivă, TVR HD să-l dezvoltăm ca un post de sine stătător, cu programe proprii. Sunt nişte discuţii între noi încă nerezolvate, n-am ajuns la o concluzie", răspunde Stelian Tănase.

"Prin legea 41 din '94 noi nu putem să renunţăm la staţiile locale. TVR 3 reuneşte cele cinci staţii locale pe care le avem. Deci noi nu putem prin lege, decât dacă vom avea o nouă lege, să renunţăm la ele, dar să le dăm o mai mare autonomie, să aibă personalitate juridică şi nu neapărat să aibă o cupolă la centru, care să le coordoneze, cum este astăzi", explică şeful TVR.

Întrebat de ce nu face TVR News mai performant, în loc să-l închidă, Stelian Tănase a răspuns: "Am socotit deocamdată, că n-am luat o decizie, nu s-a votat nici în Consiliul de Administraţie, nici în Comitetul Director, există această propunere, ca să renunţăm la el. De fapt, noi vrem să revenim la lege, legea din '94 ne obligă să avem TVR 1, TVR 2, TVR Internaţional şi staţii locale, asta spune legea. Celelalte au apărut pe parcurs, la iniţiativa unor foşti directori ai Televiziunii, fără să le şi bugeteze corespunzător, de aia nu au reuşit".

Mai multă cultură la TVR? "Mult mai multă! TVR Cultural nu am reuşit să-l reluăm, pentru că licenţa nu ne mai aparţine, este TVR Moldova. Dar TVR 2 va avea o dimensiune culturală foarte pronunţată, cum de altfel cred că şi observaţi. Problema este alta, din experienţa pe care am căpătat-o în aceste şase luni, problema este câtă cultură doreşte publicul. Întrebarea ar fi câtă cultură doreşte publicul românesc, ce audienţă fac programele culturale. Avem cel mai mic consum cultural din Europa, măsurat de alţii, nu de noi, măsurat de Bruxelles, avem cele mai mici tiraje de cărţi, cele mai puţine intrări în muzee şi aşa mai departe. Deci ăsta este apetitul de cultură. Dar cu toate astea, va fi foarte multă cultură la TVR", spune Tănase.

 
Stelian Tănase, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reformarea TVR