Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vişinescu, trimis în judecată

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. E acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. E primul torţionar din perioada comunistă care a fost trimis în judecată în România.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea deținuților politici, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Până în prezent, din documentele studiate, a fost identificat un număr de 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Vișinescu Alexandru. E primul torţionar dintr-o listă pe care institutul de investigare a crimelor comnunismului o prezintă pentru trimitere în judecată.