Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernard Tapie, inculpat de justiţia franceză pentru "escrocherie în grup organizat"

O acuzaţie ce vine după o încarcerare preventivă de 96 de ore a omului de afaceri francez. Răstimp în care anchetatorii l-au interogat pe Bernard Tapie despre rolul pe care l-a jucat în arbitrajul favorabil din 2008 în urma căruia a primit despăgubiri de peste 400 de milioane de euro

"Dosarul este gol, nu conţine niciun element care să arate că clientul meu poate fi bănuit de escrocherie sau de vreun plan concertat". Iată ce spunea la aflarea veştii avocatul lui Bernard Tapie.

Acesta din urmă, după ce a fost încarcerat preventiv într-un spital parizian şi interogat timp de 96 de ore, s-a retras departe de capitală pentru a se odihni dar promite o declaraţie de presă în cursul zilei de luni.

Deznodământul arestului preventiv era oarecum previzibil, mai ales ţinând cont şi de situaţia anturajului lui Tapie. Mulţi dintre apropiaţii săi, inclusiv unul dintre avocaţi, au fost şi ei interogaţi de justiţie.

Anchetatorii bănuie că arbitrajul favorabil din 2008 pentru omul de afaceri, pe vremea deci când preşedinte era Nicolas Sarkozy şi ministru de finanţe Christine Lagarde, actuala şefă a FMI, a fost un aranjament, un trucaj.

În acea vreme, Bernard Tapie era în conflict deschis cu banca Crédit Lyonnais - aflată pe atunci sub tutela statului - care în anii 90 vânduse părţile omului de afaceri din firma Adidas contra unui preţ considerat prea mic. Tapie intentase deci un proces băncii dorind să-şi recupereze o parte din bani. Statul a intervenit atunci şi a cerut un arbitraj care s-a soldat cu despăgubirea omului de afaceri cu peste 400 de milioane de euro.

Un arbitraj contestat azi de guvernul socialist de la Paris care în faţa polemicii stârnite a decis să conteste acea decizie. În aşteptarea unui probabil nou proces, Bernard Tapie, în vârstă de 70 de ani, a fost deci inculpat sub acuzaţia de "escrocherie în bandă organizată" împreună cu alţi 3 "actori" ai afacerii. Printre ei se numără patronul firmei Orange Stéphane Richard în timp ce fostul ministru al economiei din epoca Sarkozy, doamna Lagarde, cum spuneam actuală directoare FMI, a fost pusă sub un statut intermediar, între inculpat şi martor în această afacere.

Capul de acuzare reţinut de anchetatori pentru Tapie - "escrocherie în bandă organizată" - este adesea pedepsit foarte sever de codul penal francez. Escrocheria simplă este pasibilă cu 5 ani închisoare şi 375 de mii de euro amendă. Banda organizată, calificativ ce se adaugă deci în cazul Tapie, este o circumstanţă agravantă ce poate îngreuna pedeapsa cu până la zece ani închisoare şi un milion de euro amendă. În fapt e vorba de aceleaşi pedepse ca în cazul corupţiei active.